Kemény lesz január utolsó napja: Havazás, ónos szitálás és eső is érkezik ma

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Chaoss -
havazás időjárás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedden nyugat felől mindenhol beborul az ég az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Reggel és a délelőtt folyamán északon, északnyugaton lehet kisebb havazás, majd délután egyre többfelé várható csapadék. Északon döntően havazás várható, másutt ezt ónos eső, délen eső válthatja fel a nap végén.

A déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk széllökések kísérhetik. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt -1 és -7 fok között valószínű, de kora délután a déli országrészben helyenként 0, +1 fokra számíthatunk.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Chaoss

A keddre reggel az Északi-középhegységben, és az észak-alföldi térségben több helyen -15 fok alatt, egy-egy helyen -20 körül alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet.

A látási viszonyok sem alakulnak a legjobban: főként az Alföldön, északkeleten foltokban sűrű zúzmarás köd képződhet, amely napközben fokozatosan ritkul. A rétegfelhőzetből, ködből gyenge hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az ország északi felében kedd hajnaltól, délelőttől kialakulhat időszakos havazás, majd délelőttől nyugat felől a Dunántúl egyre nagyobb részén már előfordulhat időszakos gyenge ónos eső. A csapadék intenzitásának növekedése a délutáni óráktól valószínű.

Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében 5 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein 5 cm feletti hó is hullhat.

Az ország nagy részén (Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre) jelentős mennyiségű (kb. 1-5 mm) ónos eső várható kedd délutántól éjfélig. A MET szerint az igen jelentős, 5 mm körüli ónos eső körülbelül a Pécs-Budapest vonal térségében valószínű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.