Sárosdi Lilla magyar színésznő Harvey Weinstein amerikai producer molesztálási ügyéből erőt merítve állt elő saját történetével: elmondta, hogyan zsarolta őt szexuálisan egy nagy magyar rendező. Most nevet követelnek tőle, mert sokakra illik a leírása. 

Sárosdi Lilla a Facebook-oldalán mondta el, hogyan zsarolta őt színházi pályája elején egy neves magyar rendező. Azóta a színésznő renegeteg támogató üzenetet kap, és sokan számolnak be neki hasonló esetekről, de érkezik másfajta kérés is a színésznőhöz. Mindenáron azt akarják, hogy mondja el, ki molersztálta, a leírását a személyről ugyanis több híres rendezőre is rá lehet illeszteni. 

A molesztált színésznő nem mond nevet - Képünk illusztrációForrás: AFP / PhotoAlto / Frédéric Cirou

"Az egyik neves rendező felhívott, és azt mondta, inkorrekt vagyok. Arra kért, hogy mondjak nevet, mert azt gondolhatják az emberek, hogy róla van szó. Megmondtam neki, nem fogok nevet mondani. Ha egy magyar szakemberre ráillik, annak üzenem, nem magyarázkodni kell, hanem szolidárisnak lenni, ahogy Janisch Attila filmrendező egyetemi tanár azonnal reagált: ehatárolódott és elítélte az ilyen és ehhez hasonló hatalmi visszaéléseket. A színházak és intézmények vezetői semmilyen nyilatkozattal nem álltak elő. Vajon miért? Azért, mert itt van egy száz éve betokozódott rendszer, és a tekintélytisztelet, az „uram–bátyám", a tanár úrnak mégsem merem megmondani, hogy ez meg az történt, s ha meg is mondom, nem tud megvédeni, mert maga sem autonóm ember, és persze be is kell védeni egymást. És ennek a rendszerszintű problémának véget kell vetni" - mondta a Borsnak Sárosdi Lilla, aki szerint a színházi igazgatók dolga volna visszaszorítani a hatalommal való visszaélést. "Úgy nőnek fel generációk, hogy létezik a szereposztó dívány jelenség. Nem akarom ezt megszokni! Igenis tenni kell ellene, vigyázni kell a fiatalokra! Nem bántam meg, hogy ekkora vihart kavartam a történetemmel. Azóta megtudtam, ez a férfi más lányoknál is bepróbálkozott, még egy körülbelül hét évvel ezelőtti történet is eljutott hozzám" - mondta a színésznő, aki reméli, hogy kiemelten foglalkoznak ezzel a jelenséggel.