A színművészeti hallgatói Marton László felfügesztését követelik

Forrás: MTI/Zih Zsolt -
Marton László metoo Színház- és Filmművészeti Egyetem zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sárosdi Lilla színésznő tegnap megnevezte Marton László rendezőt, mint zaklatóját. Marton még mindig a színművészetin tanít, a diákok most a felfüggesztését követelik.

A színművészeti hallgatói önkormányzatának egyik tagja a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy az egyetemen fórumot hívtak össze a helyzet megvitatására. A hallgatók petíciót fogalmaztak meg, Marton felfüggesztését követelik, ameddig be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága.

Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező felfüggesztését követelik a allgatók Forrás: MTI/Zih Zsolt

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen honlapján tegnap egy hosszú közelményben jelent meg a vezetőség állásfoglalása: nem kívánnak igazságot tenni.

"Az egyetem Szervezeti és Működési Rendjében bármilyen visszaélés, etikai vétség vizsgálatára rendelt szerv az Etikai Bizottság. Feladata és hatásköre: az emberi méltóság és alapvető emberi jogok, továbbá az Egyetem jó hírnevének megőrzése érdekében ellenőrzi az etikai normák megtartását, ezzel összefüggésben az Egyetem Etikai Kódexében foglalt feladatokat ellátja, így különösen: az etikai normák megsértőjével szemben etikai szankciókat foganatosíthat az egyetemi nyilvánosság igénybevételével, továbbá javaslatot tehet az Egyetem vezetőinek fegyelmi eljárás lefolytatására.
Ugyanakkor a jogszerűség abban is megnyilvánul, hogy:
nem lépjük, nem léphetjük át a jogkörünket, nem nyomozunk, nem ítélkezünk (az SZFE felsőoktatási intézmény, és nem hatóság)
minden konkrét esetet egyedileg kezelünk, biztosítva az ártatlanság vélelmét.
Különbséget kell tenni a konkrét személyeket is érintő kérdések, konkrét ügy/ügyek, illetve általánosságban a zaklatás mint jelenség értelmezése között.
Az egyedi esetekben egyedileg kell eljárnunk. A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.
Ami a zaklatás kérdését általánosságban illeti, azzal kapcsolatban az egyetem álláspontja határozott. Elítéljük az emberi méltóság bárminemű megsértését, a hatalommal való visszaélés és a bántalmazás minden formáját. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki, aki bármiféle hatalommal rendelkezik, azt ne az általa vezetettek érdekében tett felelős munkavégzésre, hanem saját önös céljai, vágyai kielégítésére használja."

Agyonütött egy spanyol turistát egy firenzei templom lezuhanó kövehttp://www.life.hu/news/20171019-agyonutott-egy-spanyol-turistat-egy-firenzei-templom-lezuhano-kove.htmlAgyonütött egy spanyol turistát a firenzei Santa Croce-bazilika egy lezuhanó köve csütörtökön - írta a La Repubblica olasz napilap. NewsPedofilhálózatot göngyölített fel az FBI, 84 gyermeket mentettek kihttp://www.life.hu/news/20171019-pedofilhalozatot-gongyolitett-fel-az-fbi-84-gyermeket-mentettek-ki.htmlGyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó pedofilhálózatot göngyölített fel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), 84 gyermeket mentett ki az emberkereskedők fogságából. A 84 kimentett gyermek között volt egy három hónapos kisbaba és ötéves testvére is - közölték a hatóságok csütörtökön. News--Weinstein-ügy: a Brit Filmintézet törölte a filmmogult tagjai közülhttp://www.life.hu/news/20171020-weinstein-ugy-a-brit-filmintezet-torolte-a-filmmogult-tagjai-kozul.htmlA Brit Filmintézet (BFI) törölte a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein hollywoodi producert a tagjai közül. Közben az egyre dagadó Weinstein-botrány nyomán a Spiegel német hetilapot is számos nő kereste meg, akiket a német szórakoztatóiparban ért zaklatás.NewsEsküvőjük után egy nappal autóbalesetben halt meg a magyar házaspárhttp://www.life.hu/news/20171019-eskuvojuk-utan-egy-nappal-balesetben-halt-meg-a-magyar-hazaspar.htmlÚszott a boldogságban a házaspár és a család is, de sajnos nem tarthatott sokáig az örömük. A szerelmesek ugyanis a nagy napjuk után életüket vesztették: autójukkal egy fának ütköztek. News--Holttestet találtak egy Dunából kiemelt autóban, Győrbenhttp://www.life.hu/news/20171019-holttestet-talaltak-egy-dunabol-kiemelt-autoban-gyorben.htmlLakossági bejelentés alapján vonultak ki a rendőrök és a tűzoltók a Mosoni-Duna győri szakaszához, oonnan emeltek ki egy elsüllyedt autót, amelyben holttestet találtak. NewsOrigoEsküvőjük után egy nappal autóbalesetben halt meg a magyar házaspárhttp://www.life.hu/news/20171019-eskuvojuk-utan-egy-nappal-balesetben-halt-meg-a-magyar-hazaspar.htmlÚszott a boldogságban a házaspár és a család is, de sajnos nem tarthatott sokáig az örömük. A szerelmesek ugyanis a nagy napjuk után életüket vesztették: autójukkal egy fának ütköztek. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.