Az ujjlenyomatok levétele is problémás lehet, ha egy holttest hosszú időt tölt a vízben, pláne nehéz az azonosítás, ha csak néhány testrész áll a nyomozók rendelkezésére. Vajon milyen nyomokat keresnek, milyen technikákat vetnek be, hogy minél hamarabb azonosítsák a holttestet? A Fertő tóban talált torzó kapcsán egy nyugállományba vonult megyei bűnügyi igazgatót kérdeztünk arról, hogyan, milyen nyomok alapján azonosítanak valakit a szakértők egy ilyen bonyolult esetben.

„Vízben talált feldarabolt holttest részek megtalálása esetén az első lépés egy mindenre kiterjedő, részletes helyszíni szemle. Ennek később óriási jelentősége lesz. Orvosszakértő, de minimum rendőrorvos jelenléte kőtelező. Szakszerű mintavételek szükségesek, mint például DNS, vízminta, hőmérséklet mérése és környezeti nyomok rögzítése. Mindezek a kriminalisztika szabályai szerint történnek" - mondta egy általunk megkérdezett nyugállományba vonult megyei bűnügyi igazgató, akit a Fertő tóban talált torzó kapcsán kérdeztünk arról, milyen nyomok mentén indulnak el a nyomozók, rendőrök egy ilyen látszólag problémás esetnél. Nemrégiben ugyanis egy végtagjaitól megfosztott torzót találtak, később pedig előkerült a fej, a karok kézfej nélkül, valamint egy a holttesthez tartozó comb is. 

„Fontos a begyűjtött anyagok szakszerű csomagolása és szállítása is. A gyűjtés és szállítás után következik a boncolás és orvosszakértői vizsgálat, valamint a szövettani és DNS-vizsgálat is. A nyomozás irányát és jogi minősítését határozza meg az orvosszakértői vélemény" – folytatta az egykori nyomozó. Hangsúlyozta: minden eljárásnak komoly szakirodalma van, a teljesség igénye nélkül lehet csak a főbb lépéseket ismeretetni egy ilyen bonyolult ügyben.

Vízben talált holttestnél szakszerű mintavételek szükségesekForrás: Shutterstock

Azt mondja, a holttest vizsgálatánál az is akadályozó tényező lehet, hogy mennyi időt töltött a vízben, valamint az is, hogy a vízbe kerülés előtt mennyivel következett be a halál. Elsődlegesen nemcsak a holttest kiléte a kérdés, hanem az is, hogy az elhunyt gyilkosság áldozata lett-e. „Ha például hiányzik egy vízben talált holttest feje, nem biztos, hogy gyilkosságról van szó, akár egy motorcsónak is okozhatta a test csonkítását. Ilyenkor a sérülések sebszéleit kell megvizsgálni, ha még lehet. Itt is fontos a vízben töltött idő" – osztotta meg tapasztalatait a nyugállományba vonult bűnügyi igazgató. Ha a sérülések idegen eszközzel hozhatók összefüggésbe, akkor egészen biztos, hogy idegenkezűség történt, ha kétségbe vonható, akkor más adatokkal összevetve kell a bűncselekmény gyanúját megalapozni.

De hogyan állapítható meg, hogy ki volt az áldozat? „A holttest vagy holtest maradvány vizsgálatából lehet következtetni nemére, korára, táplálkozásra, káros szenvedélyeire, minden olyan információra, mely alkalmas kilétének megállapítására. Minden olyan testrész hordozhat információt, amely az azonosítást szolgálja, például a koponya, amely esetleges antropológiai összehasonlításra is alkalmas, de akár egy tetoválás vagy egyedi betegséggel összefüggésbe hozható elváltozás. Az ujjlenyomat pedig összevethető a nyilvántartással" – mondta a szakértő.

A holttest maradvány vizsgálatából lehet következtetni az áldozat nemére, koráraForrás: Shutterstock

Arra is kitért, hogy nyilvánvaló problémát vet fel, ha olyan személyé a holttest, aki nincs benne a bűnügyi nyilvántartásban, ám a modern technológia elősegítheti a nyomozást. Ilyenkor érdemes lehet megnézni az eltűnt személyek telefonjait, amelyek feloldókódja ujjlenyomat, vagy az egyre elterjedtebb ujjlenyomatos személyi igazolványok is segíthetnek, de akár azok a fürdőbelépők, amelyekhez már nemcsak a „karóra", hanem ujjnyom is szükséges.

De gondoljunk csak bele, hogy ha hosszú időt töltünk a fürdőkádban, milyen ráncos lesz a kezünk. Ugyanez a helyzet, ha vízben találnak egy holttestet. Ha a bőr még megtalálható, egy speciális anyagot fecskendeznek alá, hogy egyáltalán le lehessen venni az ujjnyomot" – mondta a nyugalmazott igazgató.

Egy speciális anyagot fecskendeznek a bőr alá, hogy le lehessen venni az ujjlenyomatotForrás: Shutterstock

Azt is elárulta, hogy a tetoválások reneszánszukat élik, így ezek is segíthetik, hogy egy család megtudja, mi történt a szerettükkel. Fajtákra, témakörökre bonthatók sőt, egyes irányzatok alapján műhelyeket, csoportokat lehet szétválasztani. A nyelv és a szöveges tetoválások tartalma is érdekes lehet.

A Fertő tóban talált holttest esetében felmerült az is, hogy a Való Világ villából ismert és hónapokkal ezelőtt eltűnt Novozánszki Fannié lehet, ám a DNS-vizsgálat végérvényesen bebizonyította, hogy a torzó és a megtalált testrészek nem hozzá tartoznak.