Kitört a Fuego (tűz) nevű vulkán Guatemalában vasárnap, mintegy 25 ember meghalt, köztük három  gyerek, 300-an égési sérüléseket szenvedtek és többen eltűntek.

A nagy erővel kitörő tűzhányó, a Fuego. Sűrű fekete füstöt lövellt mintegy 6-10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. Beszámolók szerint a fővárosra, Guatemala városra is hamu hullott - írja az MTI.

Kitört a Fuego vulkán, hatalmas a pusztítás GuatemalábanForrás: AFP

A közép-amerikai ország katasztrófavédelme korábban azt közölte, hogy a vulkáni láva befolyt El Rodeo településére. Később azonban már arról tájékoztattak, hogy El Rodeót elöntötte a kőolvadék. A halálos áldozatokat ebben a faluban, valamint Alotenangóban és San Miguel los Lotesben szedte a katasztrófa. 25 ember meghalt, köztük 3 gyerek, 300-an égési sérüléseket szenvedtek és többen eltűntek.

A vulkánhoz közeli településekről mintegy 3100 embert ki kellett menekíteni, és átmeneti szálláson elhelyezni. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. A felvételeken látottak alapján elmondható, hogy több településen óriási károk keletkeztek.

A vulkánkitörés miatt Guatemala város La Aurora nemzetközi repülőterét lezárták. A fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki az idén, a vasárnapi volt az utóbbi idők legerőteljesebbje. Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.

Tekintse meg a pusztításról készült megrázó galériánkat!

Forrás: AFP