Magyarországon a legtöbben marihuánát fogyasztanak, és nem felnőttkorban találkoznak először a drogokkal, hanem az iskolában. Mit tehet a szülő, hogy ezt megelőzze? Semmit. Azért viszont tehet, hogy a gyermekéből ne legyen függő, de ez nem megy egy nap alatt. 

Világszerte több mint 200 millió ember fogyaszt rendszeresen valamilyen illegális szert, és évente körülbelül 200 ezer ember halálát okozzák a kábítószerek. Magyarországon a fiatal felnőttek (18-34 éves korosztály) közül csaknem minden ötödik fogyasztott már valamilyen tudatmódosítót. A legtöbben a marihuánát vagy a hasist próbálták ki a Drogfókuszpont kutatása szerint, de a legfrissebb hírek arról számolnak be, hogy a szintetikus szerek is egyre népszerűbbek.

Ma van a kábítószer-ellenes világnapForrás: Shutterstock

Hol kezdődik, és mi tehetünk ellene?
Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb a prevenció, amit nem felnőttkorban kell elkezdeni. A legtöbben ugyanis az iskolában próbálják ki először az illegális szereket. A 9. és 11. évfolyamon tanuló diákok 18,7%-a fogyasztott már kannabiszt, túlnyomó többségük 14 éves koruk után találkozott először a droggal. Ezért hát az iskola a legfontosabb színtere a prevenciónak, de nem szabad kizárólag az intézményre hagyni a felvilágosítást, a szülőnek is tenni kell. Most, hogy elkezdődtek a fesztiválok, még aktuálisabb kérdés, hogyan hathatunk a gyermekre. Az igazság az, hogy riogatással nem lehet túl jó eredményre jutni, valamint az utolsó pillanatban sem lehet egy olyan kapcsolatot kialakítani a gyermekkel, amely során hatékony lehetne a szülő.

Az iskola a legfontosabb színtere a prevenciónakForrás: Shutterstock

A Life.hu korábban beszélgetett prevenciós szakemberrel, aki szerint ott, ahol működik a családi dinamika, és megtanítják a gyermeket problémamegoldási stratégiákra és konfliktuskezelési technikákra, nemet mondani és segítséget kérni, megtanítják a hatékony, asszertív, erőszakmentes kommunikációra, ott erőteljesen csökkenthető a függőség kialakulásának esélye, mert attól nem tudjuk megvédeni a fiatalokat, hogy soha ne próbáljanak ki semmilyen legális vagy illegális tudatmódosítót.Abból a gyerekből soha nem lesz függő, kábítószer használó, akivel otthon foglalkoznak, beszélgetnek" – idézte még Tarr Andrea egyik kedvenc toxikológusának megállapítását.

Galériában gyűjtöttük össze, hogy a tudatmódosító szerek használata mennyire átváltoztatja az embereket. Csak árnyékai lesznek önmaguknak, miközben a világuk közepén a szer utáni vágyakozás áll. A fotókat a Boogie művésznéven ismert fényképész készítette New York legdurvább negyedében.

Forrás: artcoup.com
Tinédzserek és a nyári szünet veszélyforrásai - Szex, drog, Rock 'n' Roll

A nyár, amikor a gyermekek az iskolai kötöttségek alól felszabadulnak, komoly veszélyt rejt magában. Még azok a fiatalok is, akikkel egyébként évközben nincs „probléma", szembetalálkozhatnak legális és illegális szerekkel, felelőtlen szexuális kalandokkal. Sok szülő gondolja, hogy tinédzserkorú gyermekét kellően felkészítette, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az esetek többségében nincs így. Tarr Andreával beszélgettünk, akinek prevenciós szakemberként és szociálpedagógusként nagy rálátása van a tizenévesek viselkedésére, problémáira és reakcióira. Olvasd el erről a life.hu cikkét!