Meghalt Ivan Passer filmrendező, a cseh újhullám egyik képviselője

Ivan Passer halál filmrendező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Ivan Passer filmrendező, forgatókönyvíró, a cseh új hullám egyik neves képviselője, aki 1969-ben Milos Formannal együtt távozott Csehszlovákiából az Egyesült Államokba.

A nevadai Renóban hunyt el 86 éves korában - jelentette be a család egyik barátja.
Passer tagja volt annak a filmes nemzedéknek, amely létrehozta a cseh újhullámot az 1960-as években. Forgatókönyvírója volt a Milos Forman rendezte Egy szöszi szerelme (1965) és Tűz van, babám (1967) című filmeknek.

Forrás: Shutterstock

Csehszlovákia szovjet megszállása után távoztak az Egyesült Államokba. Passer hazájában csak egy filmet rendezett, az 1965-ben bemutatott Intim megvilágításban címűt.
Az Egyesült Államokban először egyetemeken tanított, majd színészkurzusokat szervezett. 1971-ben rendezte Győzelemre született című filmjét a fiatal Robert de Niro szereplésével. Tíz évvel később készítette el nagysikerű Cutter útja című filmjét Jeff Bridges és John Heard főszereplésével.
Az HBO számára 1992-ben készült Sztálin című filmje Robert Duvall főszereplésével három Golden Globe-díjat is kapott.
Nomád című utolsó filmjét 2004-ben rendezte Passer Szergej Bodrov orosz rendezővel együtt Kazahsztánban.
Passer 2007-ben megkapta a Cseh Oroszlán-díjat a cseh filmművészethez való hozzájárulásáért. 2008-ban a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.