Nőtt a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma, folytatódik a mentés

Forrás: MTI/AP/DHA/- -
földrengés mentés Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben - jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre hivatkozva szombaton.

A sebesültek száma jóval meghaladja az ezret. A 6,8-as erősségű földrengést több mint 400 utórengés követte. 72 épület összedőlt, és csaknem ezer károsodott. Eddig 42 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, de feltételezhetően még mindig maradtak személyek a törmelékek között.

Megrongálódott épület belseje a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 24-én. Forrás: MTI/AP/DHA/-

Az AFAD közlése szerint 28 mentőalakulat 24 órán át vesz részt a mentésben, a 81 török tartomány közül 39-ből több mint 2600 ember érkezett segíteni az áldozatok felkutatásában. Drónok segítenek a károsodott épületek megtalálásában és a mentési munkálatok összehangolásában. Kotrógépeket, speciális szenzorokat és mentőkutyákat is bevetnek. A távközlési vállalatok ingyen telefon- és internetszolgáltatást ajánlottak fel a földrengés sújtotta terület lakóinak.
Szombatra virradó éjszaka -8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet a katasztrófa övezetében, ami jelentősen megnehezítette a mentőcsapatok munkáját. A mentők sátrakat, ágyakat és takarókat osztottak a kárvallottaknak, sokan a közösségi médiában ajánlottak fel segítséget és szállást. Rengetegen félnek visszatérni a házaikba, inkább a szabadban töltik az éjszakát. Mecseteket, iskolákat, sportlétesítményeket és diákkollégiumokat is megnyitottak a több száz otthontalanná vált ember számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.