Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben - jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre hivatkozva szombaton.

A sebesültek száma jóval meghaladja az ezret. A 6,8-as erősségű földrengést több mint 400 utórengés követte. 72 épület összedőlt, és csaknem ezer károsodott. Eddig 42 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, de feltételezhetően még mindig maradtak személyek a törmelékek között. 

Megrongálódott épület belseje a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 24-én.Forrás: MTI/AP/DHA/-

Az AFAD közlése szerint 28 mentőalakulat 24 órán át vesz részt a mentésben, a 81 török tartomány közül 39-ből több mint 2600 ember érkezett segíteni az áldozatok felkutatásában. Drónok segítenek a károsodott épületek megtalálásában és a mentési munkálatok összehangolásában. Kotrógépeket, speciális szenzorokat és mentőkutyákat is bevetnek. A távközlési vállalatok ingyen telefon- és internetszolgáltatást ajánlottak fel a földrengés sújtotta terület lakóinak.
Szombatra virradó éjszaka -8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet a katasztrófa övezetében, ami jelentősen megnehezítette a mentőcsapatok munkáját. A mentők sátrakat, ágyakat és takarókat osztottak a kárvallottaknak, sokan a közösségi médiában ajánlottak fel segítséget és szállást. Rengetegen félnek visszatérni a házaikba, inkább a szabadban töltik az éjszakát. Mecseteket, iskolákat, sportlétesítményeket és diákkollégiumokat is megnyitottak a több száz otthontalanná vált ember számára.