Hien édesapja és féltestvére börtönbüntetést kaptak bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt.

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt jogerősen öt év fegyházbüntetésre ítélte Hien édesapját, Tuan Than Nguyent pénteken a bíróság. Az énekesnő féltestvére két évet kapott, míg édesanyja és sógornője pénzbüntetést. Nekik fejenként 2 millió 160 ezer forint büntetést kell fizetniük.

Hien apjának a tárgyalásaFotó: Polyák Attila - Origo

"Az eredeti tételkeret a testvér esetében kettőtől tizennyolc évig terjedő, az édesanya esetében pedig tíz évig terjedő börtönbüntetés lehetett volna, így a két év és a pénzbüntetés elfogadható ítélet, a lehető legenyhébb büntetést kapta mindenki, ami a törvényi keretek között elképzelhető. Nyilván a pénzbüntetést nem lesz egyszerű kifizetni, de ügyfelem kérhet részletfizetést, mert nem szeretne élni azzal a lehetőséggel, hogy 540 nap alatt leüli" - mondta a Blikknek Hien édesanyjának ügyvédje, dr. Tran Dániel.

Hien apja börtönbüntetést kapottForrás: TV2

Hien féltestvére nem volt ott a bíróságon, ahogy Hien édesapja sem, aki ellen 2015 óta nemzetközi körözés van érvényben. Egy szakértő szerint ha semmilyen intézkedés nem történik, akkor 10 év múlva akár haza is jöhet a férfi.

"A jogerős ítélet megszületésével új elfogatóparancsot adnak ki, a büntetés végrehajtása céljából. Ennek elévülése minimum öt év, az öt év vagy az ezt meghaladó ítélet esetében azonban tíz év múlva évül el a végrehajthatóság. Amennyiben nem történik érdemi cselekmény, például nem jelentkezik egy komolyan vehető tanú, aki konkrét információkkal szolgál vagy esetleg nem kezdik el üldözni a rendőrök. Ilyen események újraindíthatják az elfogató parancs érvényességét, és ezzel az elévülési időt is" - árulta el dr. Györei Péter ügyvéd.