Hatalmas robbanással hullott szét egy meteorit Szlovénia és Horvátország légterében

Forrás: leemage/©Ron Miller/Novapix/Leemage/Ron Miller -
Horvátország meteorit Szlovénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kisebb meteorit hullott szét péntek délelőtt a horvátországi és szlovéniai Isztria és Tengermelléki-fennsíki megyék fölött - adta hírül a helyi sajtó.

A robbanás olyan erős volt, hogy a szlovéniai Novo Mestótól Fiumén (Rijeka) keresztül Zágrábban is lehetett hallani, és a földrengésmérők is érzékelték.
A horvát és a szlovén sajtóban több képet is közzétettek a meteoritról és a villanásról. A kőmeteorit másodpercenként több kilométeres sebességgel süvített át a Föld légkörén és végül 30 kilométer magasan hullott szét. A horvát sajtó szerint ha nem hullik szét, a fiumei öbölbe csapódik.

Meteorit hullott szét Szlovénia és Horvátország légterében - Képünk illusztráció Forrás: leemage/©Ron Miller/Novapix/Leemage/Ron Miller

Herman Mikuz szlovén csillagász a helyi hírügynökségnek azt mondta:

lehetséges, hogy nem semmisült meg teljesen a meteorit, és kerültek a földre belőle kődarabok.

Ahhoz azonban, hogy azonosítani tudják a helyet, ahol ezek becsapódtak, előbb rekonstruálni kell a meteorit pályáját - tette hozzá.
Szlovéniában 2009-ben történt hasonló eset. A meteorit akkor az osztrák határhoz közeli, észak-szlovéniai Jesenice város felett zuhant le. Kutatók később három darabot is megtaláltak belőle a földbe fúródva, súlyuk 250 gramm és egy kiló között volt. Jesenicében azóta minden évben űrfesztivált tartanak - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.