Pozitív eredményeket mutatott ez egyik oltóanyag a klinikai tesztelések eső fázisában

Forrás: Shutterstock -
oltóanyag koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pozitív előzetes eredményeket mutatott az mRNA-1273 nevű Covid-19 elleni oltóanyaga a klinikai tesztelések első fázisában: a vakcina olyan, a koronavírust semlegesítő antitesteket állított elő, amelyeket a betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki - jelentette be hétfőn a Moderna amerikai biotechnológiai cég.

Az új koronavírus elleni lehetséges oltóanyag klinikai tesztelését két hónappal ezelőtt, március 16-án kezdték meg az Egyesült Államokban.

Pozitív eredményeket mutatott ez egyik oltóanyag a klinikai tesztelések eső fázisában - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Az oltóanyagot a Moderna az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatóinak közreműködésével készítette. A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, ahol 45 egészséges, 18-55 év közötti önkéntes kapott három különböző dózisban a vakcinából. A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust.
A résztvevők három 15 fős csoportban három különböző dózisban - 25, 100 és 250 mikrogramm - kapták meg az oltást, amely

a hatóanyag dózisától függően növelte az immunogenitást, azt a képességet, hogy immunreakciót váltson ki a szervezetben.


Eddig a 25 és a 100 mikrogrammos tesztcsoport első 4-4 alanyának eredményei állnak rendelkezésre.

Mind a nyolc páciens esetében ahhoz hasonló antitestszinteket találtak, amelyeket a Covid-19-betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki.


Az mRNA-1273 vakcina általában biztonságosnak bizonyult, a páciensek jól tolerálták, egyetlen esetben okozott csak kedvezőtlen reakciót, egy 100 mikrogrammnyi vakcinát kapó páciensnél a bőr kivörösödését az oltás helyén. Egyetlen súlyos mellékhatást nem észleltek a teszteknél - közölte a cég.
Az oltóanyag előállításához a kutatók néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használtak, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására.

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban - mint a SARS és a MERS - lévő tüskés fehérjét másolja.


A Moderna május elején már megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelettől az engedélyt az oltóanyag klinikai próbáinak második fázisára, amely hamarosan megkezdődik.

A klinikai próbák harmadik fázisa nyár elején, júliusban kezdődhet el

- írja az MTI.
A klinikai tesztek első fázisának fő célja a biztonság tesztelése és csak kisebb mértékben a gyógyászati termék hatékonysága. A nagyobb körben elvégzett II. és III. fázis fő célja a hatékonyság felmérése, a forgalomba bocsátásnak az egészségügyi hatóságok általi esetleges engedélyezése előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.