Emberi csontok és hamvak kerültek elő a föld alól, valóságos mészárlás történhetett

Forrás: Shutterstock -
második világháború mészárlás koncentrációs tábor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emberi hamvakat és megégett csontokat fedeztek fel egy hírhedt második világháborús náci mészárlás feltételezett helyszínén Lengyelországban.

Dawid Kobialka régész Chojnice közelében, a földfelszíntől mindössze pár centiméterrel talált rá a föld alatt az emberi maradványokra.
Feltételezések szerint a náci csapatok 1945-ben közel 1000 embert mészároltak le itt.
A terület Halálvölgy néven vált ismertté, de a vérengzés pontos helyszínét ez idáig nem tudták megállapítani.

Emberi hamvakat és megégett csontokat fedeztek fel Lengyelországban (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

"Fő célunk az volt, hogy olyan anyagmaradványokat találjunk a Halálvölgyben, amelyek a második világháborús kivégzésre vezethetőek vissza. A szokásos régészeti módszertant követtünk: levéltári kutatás, nem invazív kutatás, fémdetektoros felmérés, tanúk keresése, végül próbaásatásokat végeztünk" - mondta Dawid Kobialka. Mindezek alátámasztják, hogy ahol az emberi maradványokra bukkantak, ott történhettek a kivégzések.

Az egyik tanú. Kazimierz Janikowski volt, aki fiatal fiúként '45-ben megégetett emberi maradványokat talált a Halálvölgyben, ő vezette el Kobialkát ide.
Az embereket közelről kivégezhették, majd elhamvaszthatták a holttesteket. Golyókat és az áldozatok személyes tárgyait is megtalálták a helyszínen, például gombokat, zsebkéseket, érméket, egy fülbevalót – írta a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.