Elsőfokon felmentette a bíróság azt a kunszentmártoni anyát, aki 2019-ben kést ragadott és mellkason szúrta 3 éves kisfiát, mert azt gondolta, hogy a gyermekét "megszállta az ördög". 

A kunszentmártoni anyát felmentette a bíróság az ellene minősített emberölés miatt emelt vád alól és kényszergyógykezelését rendelte el kóros elmeállapotára való tekintettel.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követi el, amely képtelenné teszi cselekménye következményeinek a felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Az édesanyja mellkason szúrta három éves kisfiát, mert azt hitte, hogy "megszállta az ördög"Forrás: Police.hu

Speciális esetkört képeznek azonban a személy elleni erőszakos büntetendő cselekmények. Utóbbiak esetében ugyanis, ha az elkövetővel szemben, büntethetősége esetén 1 évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, felmentése mellett, az elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető elkövető kényszergyógykezelését kell elrendelni.

A döntés nem jogerős. Az ítéletet az ügyészség, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette. A vádlott élettársa azonban, aki a tárgyaláson nem volt jelen, az ítélet kényszergyógykezelést elrendelő rendelkezése ellen még fellebbezéssel élhet - olvasható a Szegedi Törvényszék oldalán.