Így áll a végítélet képzeletbeli órája 2020 után - Bejelentést tettek az atomtudósok

sajtótájékoztató Végítélet Órája Atomtudósok Bulletinje
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még mindig száz másodperccel áll éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája 2020 után, amelyet tönkretett a koronavírus-járvány, valamint a nukleáris háború kockázatától és a klímaváltozástól való félelem - közölte szerdán az Atomtudósok Bulletinje (BAS) online sajtótájékoztatón.

Ez azt jelenti, hogy a tudósok nem változtatták meg az óramutató állását, amelyet egy éve vittek közelebb - száz másodpercre - az éjfélhez a klímaváltozás és egy atomháború veszélye miatt.
Az óra azt hivatott szimbolizálni, mekkora az emberiség megsemmisülésének a kockázata. A képzeletbeli óra szerint az emberiség még mindig a legközelebb áll a végítélethez 1947 óta, amikor létrehozták az Atomtudósok Bulletinjét (BAS).

A szervezetet az atombomba második világháborús ledobása után alapították és az emberiség túlélését fenyegető legnagyobb veszélyekre hívja fel a figyelmet. 2018-ban és 2019-ben két perccel éjfél előtt állt az óramutató.


Minél közelebb vagyunk az éjfélhez, annál nagyobb veszélyben vagyunk - figyelmeztettek a tudósok,
1947-ben az óra mutatója hét percre állt az éjféltől. Legtávolabb, 17 percre 1991-ben, a hidegháború végén volt az éjféltől.

A tudósok idén a koronavírus-járvány mellett mindenekelőtt az atomháború, a klímaváltozás és a hamis digitális információk veszélyét látják az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.