Egy ősi bolygó kis darabját találhatták meg Algériában

Forrás: AFP/Guillaume Souvant -
Algéria bolygó bolygókutatás tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Algériában találtak egy meteoritdarabot, mely egy olyan ősi bolygó része lehet, amely soha nem alakult ki teljesen.

A kőzet elemzése szerint összetétele és kora arra utal, hogy nemcsak a Föld bolygónál idősebb, hanem vulkanikusan alakulhatott ki. Ez azt jelenti, hogy egy „protoplanetának" nevezett bolyhó kérgének a darabja lehet. A meteorit - az úgynevezett Erg Chech 002 - betekintést nyújt a bolygó kialakulásának korai szakaszába - írja a Lad Bible.

A csapat elemzése szerint a kőzet nagyon-nagyon régi. A kőzetben lévő elemek radioaktív bomlása arra utal, hogy körülbelül 4,565 milliárd évvel ezelőtt kristályosodtak ki.

Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Az EC 002 lehetőséget ad a tudósoknak arra, hogy megértsék, hogyan alakult ki a Naprendszer. S miközben egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy többet tudjunk meg saját bolygónk eredetéről, a tudósok felfedeztek egy olyan bolygót is, amely lehetőséget adhat számukra a földönkívüli élet tanulmányozására.

Úgy gondolják, hogy a Szuper-Föld - amelyet Gliese 486 b néven emlegetnek - lehet a kulcs a földönkívüli élet megtalálásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.