Nem lesznek lezárások a húsvéti ünnepek idején Horvátországban

COVID-19 húsvét Horvátország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Nem lesznek lezárások a húsvéti ünnepek idején, és lakhelyelhagyási tilalmat sem vezetnek be Horvátországban - közölte Andrej Plenkovic kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A válságstáb pénteken ajánlásokat fogalmaz meg egyes megyéket illetően - mondta Plenkovic.
Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: Horvátországban már negyedik hete nő a fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma.
"Nem lehetünk elégedettek ezzel a helyzettel" - hangsúlyozta. Arra kért mindenkit, hogy figyeljenek a szakemberek tanácsaira, akik szüntelenül figyelmeztetnek, hogy a járványügyi intézkedések betartásának és a védőoltásoknak nincsen alternatívája.

Horvátországban az elmúlt napon 1197 új fertőzöttet azonosítottak. Ezer fölé utoljára két hónappal ezelőtt emelkedett a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 254 507-et. Csütörtökre 17-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5726-ra emelkedett. Kórházban 894 beteget ápolnak, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen.
Szlovéniában csütörtökre 972-vel 203 581-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3951-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 462-en vannak kórházban, 85-en intenzív osztályon.

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: nőtt az új vírusvariánsok okozta megbetegedések száma.
"A helyzet komoly, és egyre romlik, valószínűleg a járvány harmadik hullámával állunk szemben" - fogalmazott. Hozzátette: ennek ellenére derülátó, mert a járvány várható következő tetőzése enyhébb lehet, mint a korábbi, amennyiben mindenki betartja az előírt intézkedéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.