Ez a 4 legfontosabb tudnivaló, ha az otthonodban koronavírusos beteget ápolsz

otthon ápolás koronavírus beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tombol a koronavírus harmadik hulláma, egyre többen betegszenek meg, egyre több ember lábadozik az otthon. Ha van az otthonodban koronavírusos beteg, akkor nem árt, ha a következő dolgokra nagyon odafigyelsz.

1. Aki egyedül él, az mindenképpen tartsa a kapcsolatot a háziorvosával, enyhe tünetek esetén is. Rendszeresen mérje a lázát, és jó, ha beszerez otthonra egy pulzoximétert. A fertőzés miatt a véroxigénszint alacsonyra eshet. Fontos a rendszeres, alapos szellőztetés, megemelt adag C- és D-vitamin fogyasztása, kerüljük a nehéz ételeket.

2. A beteget a lehető legjobban el kell különíteni, érintkezés esetén használjunk maszkot, kesztyűt. A legjobb, ha olyan személy végzi a napi teendőket a beteg körül, már átesett a koronavíruson vagy megkapta az oltást.

3. Már feliratható a háziorvosokkal a favipiravir nevű gyógyszer, amit orvosi vény esetén ingyenesen lehet kiváltani. Ez megakadályozza a vírusok szaporodását, így a beteg nem szorul kórházi kezelésre.

4. Akkor hívjunk mentőt, ha a beteg láza 4-5 nap után sem megy 40 fok alá, nem tud kikelni az ágyból, nincs napi háromszor vizelete, köhögési rohamai vannak, nehezen lélegzik - írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.