Így mutatható ki egy csepp szennyvízből, hogy mennyi koronavírusos lesz a településen

Forrás: duxX/shutterstock.com -
COVID-19 koncentráció szennyvíz koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szennyvíz Covid-koncentrációja előrejelzi, hogyan alakul a egyes városokban a koronavírus-fertőzöttek száma.

A koronavírus örökítőanyagát már a betegség kezdetén, a lappangási idő alatt is ürítik a fertőzöttek a vizelettel és a széklettel. A szennyvíz ezért előrejelzi, hogy egyes településeken hogyan alakul a fertőzöttek száma.

A kép illusztráció Forrás: duxX/shutterstock.com

Minden megyeszékhelyen vesznek mintát a szennyvíztisztítók munkatársai a nyers, tisztítatlan vízből, ezt pedig eljuttatják a fővárosba, az NNK laboratóriumába. Ezután a darabos szennyeződéseket centrifugálással eltávolítják. Egy speciális szűrőberendezésen át kell csöpögnie a mintának, ezt vákuum szívja le.

A folyamat másfél órát vesz igénybe, a végén fennmaradnak a vírusok a vírusmembránon. A membránt kis darabokra vágják, és leáztatják róla a vírusokat. Ebből a mintából egy tiszta nukleinsav oldatot állítanak elő. Ezután feloldják a vírus burkát, a folyadékot egy speciális hengerre töltik, ami megköti a vírus örökítőanyagát. Az örökítőanyagot is lemossák egy bizonyos oldattal, a folyamat végén pedig egyetlen kis cseppnyi szennyvíz marad, ami előrejelzi a pontos adatokat - írja a Ripost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.