Ebben az országban nem alkalmazzák többé a Johnson & Johnson vakcináját

Forrás: AFP/Jorge Guerrero -
egészségügy vakcina Dán Néppárt Európai Gyógyszerügynökség oltás AstraZeneca Dánia koronavírus Johnson & Johnson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dánia nem alkalmazza többé a Johnson & Johnson (J&J) leányvállalata, a Janssen által előállított koronavírus elleni vakcinát oltási kampányában - közölte a dán egészségügyi hatóság hétfőn.

A dán hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a J&J vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál.

"A J&J vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait" Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A skandináv ország április 14-én - az Európai Unió tagállamai közül elsőként - teljesen leállította az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát. A két készítmény esetében azonos az indoklás:

ezek a vakcinák nagyon ritka esetben agyi vérrögképződéssel járhatnak.

A J&J vakcinák a Dánia által rendelt oltóanyagmennyiség nagyjából harmadát teszi ki. A mostani intézkedéssel pedig négy heti késedelmet szenved az oltási kampány a csaknem hatmillió lakosú országban. A dán egészségügyi hatóság ugyanakkor közölte, hogy a lakosság immunizálása kielégítő ütemben halad a rendelkezésre álló vakcinákkal is.

A dán parlamenti képviselők egyébként a nap folyamán megállapodtak abban, hogy engedélyeztetni fogják a J&J és az AstraZeneca vakcinák önkéntes alapon történő felhasználását - közölte Liselott Blixt, az ellenzéki Dán Néppárt szóvivője.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 20-án közölte, hogy lehetséges a kapcsolat a J&J készítménye és a rendkívül ritka vérrögképződéses esetek között, amelyeket az Egyesült Államokban immunizált személyeknél mutattak ki. Az EMA szerint ugyanakkor a J&J és az AstraZeneca esetében is az oltások előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dániában eddig a lakosság 11,5 százalékát oltották be. Az ország március elejétől, a járványgörbe ellaposodásával óvatosan megkezdte az újranyitást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.