Genetikailag módosított lazac kerül az amerikaiak tányérjára: ez az oka

Forrás: Shutterstock -
lazac génmódosítás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miután az amerikai hatóságok engedélyezték az emberi fogyasztását, a héten már az amerikaiak tányérjára kerülhet a génmódosított lazac, amelynek piaci bevezetését korábban a pandémia miatt el kellett halasztani.

Az AquaBounty Technologies Inc. biotechnológiai vállalat által előállított génmódosított lazacok tonnái indulnak el az éttermek és házhozszállító szolgáltatók felé. A vendéglátóhelyeken nem kötelező feltűntetni, hogy genetikailag módosított-e egy termék.

Forrás: Shutterstock

Az AquaBounty egy Indiana állambeli beltéri akváriumban, Albanyban tenyészti a gyorsan fejlődő, genetikailag módosított lazacokat. A módosított lazac kétszer olyan gyorsan fejlődik, mint a vadon élő, a piacképes méretet - 3,6-5,4 kilogrammos súlyt - 18 hónap alatt éri el 36 hónap helyett. Ráadásul kevesebb táplálékra van szüksége, mint a természetben élő példányoknak.

A génmódosított lazacok bojkottjára felszólító aktivisták ugyanakkor kampányt indítottak a vadon élő lazacok védelmében és az őslakosok fenntartható halászathoz fűződő jogainak megőrzése érdekében.
A kampányban dolgozó Jon Russell szerint a genetikailag módosított lazacok súlyos fenyegetést jelentenek az egészséges táplálékrendszerre. Nézeteik szerint tájékoztatni kell az embereket arról, hogy amit megesznek, az honnan származik.

Az AquaBounty viszont azzal érvel, hogy betegség- és antibiotikummentes lazacot forgalmaz, azt állítja, hogy termékének előállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és nem szennyezi a tengeri ökoszisztémákat, mint a hagyományos tengeri ketreces tenyésztés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.