A Csernobilban történt katasztrófa kétségtelenül az egyik legnagyobb atomkatasztrófa, de nem ez áll az első helyen: a majaki tragédia annál sokkal hatalamsabb volt. 

Csernobil vagy Fukusima neve senki számára nem ismeretlen, az ott történt katasztrófák máig megrázzák az emebereket. Ezeken kívül is történt hasonló tragédia azonban azzal a különbséggel, hogy arról sokáig hallgattak, ezért a mai napig kevesen ismerik a részleteit, pedig a csernobilinál sokkal nagyobb szennyezés történt ott, a szovjetúniói Majak Termelési Egyesülésben. 

Ezt az erőművet olyannyira titokban tartották, hogy a települést még a térkép sem jelölte. Az oka egyszerű volt: itt főként a fegyverekhez használható plutóniummal foglalkoztak. A sugárfertőzés elkerülésével pedig egyáltalán nem foglalkoztak: a hűtéshez használt vizet visszaengedték a Tecsa folyóba, később pedig egy tóba. A környezetet és az ott élő emebreket folyamatosan szennyezték, ezzel mit sem törődve. 

Muslymovo, amelyet sugárzás szennyezett a Majak Termelési Egyesülésben létrejött nagyszabású ipari atomkatasztrófábanForrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Aleksandr Kondratuk

Az üzem fennálllása alatt több baleset is történt, hiszen semmilyen biztonsági előírást nem tartottak be. A legnagyobb ezek közül az 1957-es Kistim-tragédia. Ez kétszer akkora szennyeződést okozott, mint a csernobili tragédia, de a bajt megpróbálták a véksőkig titkolni. A robbanás fényét villámlással és északi fénnyel magyarázták, és nem igyekeztek kitelepíteni a lakosságot a környékről. A becslések szerint összesen 250 ezer emebert ölt meg vagy betegített meg a sugárzás - írja a Femcafe.