Egy nap alatt további 12 kilométert tett meg Kínában egy vándorló vadelefántcsorda, amely súlyos károkat okozva, egyebek között egész kukoricatáblákat felemésztve és istállókat romba döntve kóborolt mintegy 500 kilométert az elmúlt hónapokban a délnyugati Jünnan tartományban, és már annak fővárosához, Kunminghoz érkezett.

A kínai közösségi médiában a múlt héten bukkantak fel olyan felvételek, amelyeken a 15 ázsiai elefánt lakott területen sétál keresztül. Azóta az egész ország feszült figyelemmel követi nyomon az ormányosok vonulását, amelyet a hatóságok igyekeznek rendezett keretek között tartani.

Az állatokat immár 510 emberrel, 110 járművel és 14 drónnal megfigyelő és kísérő rendőrök kiürítik előttük az utakat a gyorsabb továbbhaladás érdekében, és próbálják elterelni őket a sűrűn lakott településektől.

Helyi idő szerint szombat délután a csorda még mindig a tartomány fővárosa Kunming térségében tartózkodott, ezért az elsődleges céllá az vált, hogy távol tartsák őket a nyolc és félmillió lakosú várostól, és délnyugati irányba tereljék tovább az állatokat.

Nem tudni, hogy az elefántok miért hagyták el tavaly természetes élőhelyüket. Egy 16 egyedből álló csapat 2020 márciusában indult útnak és novemberben érkezett meg Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. A csorda öt hónap múlva, április közepén kelt ismét útra, majd egy héttel később két elefánt kivált, a többi állat pedig tovább haladt észak felé.

A 15 fős elefántcsorda, amely már több mint 500 kilométert tett meg, elérte Kunming városátForrás: FACEBOOK/GLOBAL TIMES

A Guardian című brit lap beszámolója szerint útjuk során az állatok hatalmas károkat okoztak, egész kukoricatáblákat ettek fel, istállókat zúztak össze és víztartályokat ürítettek ki. Halálesetről azonban eddig nem érkezett jelentés. A CCTV kínai állami televízió becslései szerint az okozott kár legkevesebb 6,8 millió jüanra (300 millió forintra) rúg.

A szakemberek szerint a nagyszabású fejlesztések miatt az elefántok élőhelyei zsugorodnak, a hagyományos pufferzónák fokozatosan eltűnnek, aminek nyomán az emberek és elefántok közötti összetalálkozások egyre gyakoribbá válnak.

Jünnanban a vadon élő elefántok száma 300 körülire nőtt az 1980-as években becsült kevesebb mint 200-ról, az állatok természetes élőhelye azonban a 45 évvel ezelőtti több mint 2000 négyzetkilométerről mostanra kevesebb mint 500 négyzetkilométerre csökkent.

Kínában az elefántok a legmagasabb szintű védelmet élvezik.

Forrás: MTI