Koronavírus: elenyészően kevesen fertőződtek meg a teljesen beoltottak közül közel fél év alatt Svájcban

Forrás: 123rf.com -
vakcina oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendkívül kevesen fertőződtek meg a koronavírus variánsaitól az utóbbi csaknem fél évben Svájcban a Pfizer/Biontech vagy a Moderna vakcinájával teljesen beoltottak közül - jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség a svájci szövetségi egészségügyi minisztérium adatai alapján.

Január 27-e és június 21-e között mintegy 180 ezer koronavírus-fertőződést jegyeztek fel az alpesi országban, ám ezek között mindössze 209 olyan eset van, amikor is a páciens megkapta mind a két oltását az amerikai Moderna- vagy az amerikai-német Pfizer/BioNTech-vakcinából. Az arány 0,0012, azaz 10 ezer fertőzött közül 12 ember.

Forrás: 123rf.com

Az adatok alapján a 209 ember nagy többségét a brit, úgynevezett alfa variáns fertőzte meg - ez az év elején kezdett terjedni Svájcban, és agresszívabb az eredeti, vuhani vírusnál -, míg az indiai eredetű, az alfánál is gyorsabban és erőteljesebben fertőző deltát mindössze egyetlen teljesen beoltott kapta el.
"Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a delta erősebben törné át az oltások nyújtotta védelmi vonalat, mint az alfa" - mondta a minisztérium szóvivője.

A Reuters megjegyzi, hogy mindazonáltal az adatok a világból a delta veszélyességéről néha ellentmondásosak. Skóciában egy felmérés szerint a delta kétszer több beteget juttathat kórházba, mint az alfa.

Angliában a delta gyors terjedése miatt 12 hétről nyolc hétre rövidítették az első és második oltás közötti időt, mert a második oltás után sokkal erősebb a védettség a delta variáns ellen, és a rövidítéssel szeretnék elérni, hogy minél többen minél hamarabb védettebbek legyenek.
Svájc 8,6 millió lakosa közül eddig 2,6 millió kapta meg mindkét adagot a Pfizer- vagy a Moderna-oltásból - más vakcinát nem alkalmaznak az alpesi országban -, egy oltást pedig további 1,5 millió.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.