Mindent megváltoztathat: új dologra bukkantak a dinoszauruszok kihalásával kapcsolatban

Forrás: James Havens -
dinoszauruszok kihalása dinoszaurusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mielőtt a 66 millió éve becsapódott aszteroida eltűntette őket a Földről, a dinoszauruszok száma már hanyatlóban volt - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A Nature Communications című tudományos lapban bemutatott eredményeik szerint az aszteroidabecsapódás okozta hirtelen kihalás előtt már nagyjából tízmillió éve csökkenőben volt a dinoszauruszok száma - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Új dologra bukkantak a dinoszauruszok kihalásával kapcsolatban Forrás: James Havens

A szakértők az úgynevezett bayesiánus statisztikai modellezést alkalmazva végezték számításaikat és vették figyelembe a kutatások során felmerülő esetleges bizonytalanságokat.

"Minden tényező esetében bizonyítékot találtunk a meteor becsapódása előtti hanyatlásra" - mondta Guillaume Guinot, az ISME szakértője.

Azt is megfigyeltük, hogyan működtek ezek a dinoszaurusz-ökoszisztémák és világossá vált, hogy először a növényevő fajok kezdtek eltűnni. Ez a későbbi ökoszisztémát instabillá és összeomlásra hajlamosabbá tette - emelte ki Guinot.

Mike Benton, a Bristoli Egyetem kutatója szerint az elemzések alapján a dinoszauruszok csökkenésének különböző lehetséges okát tárták fel.

Két fő tényező vált nyilvánvalóvá: egyrészt a növényevők eltűnése és a klíma instabillá válása emiatt. Másrészt a klíma hűvösebb lett, ami megnehezítette az életet az inkább melegebb hőmérsékletet kedvelő dinoszauruszok számára.

"Azt is megfigyeltük, hogy a hosszú életű dinoszauruszok hajlamosabbak voltak a kihalásra, valószínűleg amiatt, hogy kevésbe voltak képesek alkalmazkodni a Föld megváltozott adottságaihoz" - tette hozzá Benton.

Ez is érdekelhet: Egy aprócska "rovargyilkos" lehetett a hatalmas dinoszauruszok őse

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.