A WHO figyelmeztet: veszélyes lehet a különböző koronavírus elleni vakcinák keverése

Forrás: 123rf.com -
vakcina WHO keverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok országban van hiány a vakcinákból, ezért egyre több helyen keverik a különböző gyártók oltóanyagait, de a WHO egyik vezető szakértője szerint ez veszélyes lehet. 

Egyes oltóanyagok esetében már biztonságosnak tartják a vakcinák keverését, de egyre több országban fordul elő, hogy az oltóanyagok hiánya miatt keverik a vakcinákat, vagy azért, mert így hatékonyabbnak tartják a variánsok ellen. A WHO vezető tudósa arra figyelmeztet, hogy ez egy veszélyes trend, mert jelenleg még nem áll a rendelkezésünkre elegendő adat és bizonyíték a keverésekről.

A vakcinák orvosi ajánlások nélküli keverése veszélyes is lehet. - Képünk illusztráció Forrás: 123rf.com

"Ez egy kicsit veszélyes tendencia" - mondta Soumya Swaminathan. A konferencián az is elhangzott, hogy a fejlett roszágoknak nem az emlékeztető oltásokra kellene gondolniuk akkor, amikor a fejlődő országokban még mindig rengeteg helyen van vakcinahiány. Úgy vélik, inkább adományozniuk kellene, hogy ne növeljék tovább az egyenlőtlenséget.

Ezt a vakcinát javasolják második oltásként AstraZeneca után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.