Home office: a munkaadó mostantól megfigyelheti a munkavállalót

home office munkavállaló otthoni munkavégzés koronavírus munkaadó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A munkáltató távolról, technikai eszközök segítségével ellenőrizheti a munkavállalója munkavégzését, de ennek mikéntjéről tákékoztatnia kell a munkavállalót.

"A jövőben a munkavállaló munkavégzésének ellenőrzése már információtechnológiai eszközökkel is lehetőség lesz, ami az eddigiekben ennyire konkrétan nem szerepelt a jogszabályban" - írja az InfoRádiónak Szűcs László ügyvéd.

Korábban az ellenőrzéssel kapcsolatos általános jogszabályok voltak irányadóak, ám kiegészülnek azzal, hogy ha a munkavállaló otthon dolgozik, akkor egy ellenőrzés során a privátszféráját figyelembe kell venni. Mostantól azonban a munkavállalónak lehetősége lesz arra, hogy egy megfigyelő programmal lássa el a munkavállaló számítógépét, amivel ellenőrizheti, hogy mivel foglalkozik a dolgozó a munkaidő alatt. Abban az esetben, ha a munkavállaló ezt alkalmazni szeretné, akkor azonnal életbe lépnek a GDPR szabályai, mert ez a személyes adatok kezelésének minősül, és nagyon szigorú tájékoztatási előírások lépnek életbe. Meg kell határozni az adatkezelés jogalapját, és egy érdekmérlegelési tesztet is el kell végezni.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.