61 emberrel végzett a "sakktábla gyilkosként" emlegetett Alexander Pichushkin. A terve 64 ember volt, ugyanis a sakktáblának 64 mezője van, így annyit szeretett volna megölni. Bár elfogták, ahhoz, hogy elítéljék, az orosz hatóságoknak trükköt kellett kieszelniük, mert perdöntő bizonyítékok nem voltak.

Pichushkin azonban azt mondta: ha megszerveznek egy tévében élőben közvetített sajtótájékoztatót, akkor ország-világ előtt vallomást tesz, ám a hatóságok ezt nem akarták az áldozatok családja védelmében. Ezért úgy tettek, mintha élőben forognának a kamerák, de ez nem így történt, egy tévénéző sem látta a vallomást.

Alexander Pichushkin 61 embert ölt megForrás: Sputnik via AFP/Panovalexey

2006-os felvételt most, másfél évtized elteltével hozták nyilvánosságra. Ebben többek között a követezőket mondta Pichushki:

"61 gyilkosságot követtem el. Hatvanat a Bitsa parkban, egyet pedig Moszkvában. A legtöbbüket csatornába fojtottam. Hogy miért öltem? Enélkül nem volt értelme az életemnek" – magyarázta és hozzátette orgazmus-szerű élvezetet élt át áldozatai kivégzése közben.