Rossz hír! Kiderült, meddig életképes az omikron bizonyos felületeken

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
COVID-19 omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az omikron rohamos terjedése miatt a kutatók megvizsgálták, meddig életképes az omikron a bőrön és a műanyagon. Amire jutottak, annak nem fogsz örülni. 

A kutatási eredményről a Reuters számolt be, miszerint tovább él műanyagon és bőrön az omikron vírusvariáns, mint a korábbi változatok.

Így lehetséges az, hogy az omikron villámgyorsan kiszorította a korábbi, súlyosabb tüneteket okozó delta-variánst.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Műanyag felületeken az eredeti vuhani vírusváltozat 56, az alfa 191,3, a béta 156,6, a gamma 59,3, a delta variánsok 114 órán keresztül voltak képesek életben maradni. Az omikron ezzel szemben 193,5 órán át képes életben maradni a műanyagon, az emberi bőrön pedig 21 órán át.

Bár az omikron már bizonyítottan enyhébb tünetekkel jár, mint a korábbi variánsok, kiderült, hogy vannak olyan tünetek, melyek a fertőzés elmúltával is hosszú ideig megmaradhatnak, vagy újra és újra jelentkezhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.