Gyász: 90 éves korában elhunyt az olaszok filmcsillaga

gyász Monica Vitti filmcsillag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenéves korában szerdán elhunyt Monica Vitti olasz filmcsillag.

A 2001-ben visszavonult és az utóbbi években betegeskedő színésznő halálhírét férje, Robert Russo rendező jelentette be. Dario Franceschini kulturális miniszter nekrológjában az olasz film királynőjének nevezte.

Az 1931-ben Rómában született Maria Luisa Ceciarelli 1954-ben vette fel művésznevét. A hatvanas évek legnagyobb filmsztárjai közé tartozott. Az olasz filmművészet olyan nagyságaival emlegették egy lapon, mint Alberto Sordi, Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman és Nino Manfredi.
Michelangelo Antonioninak, aki felfedezte és múzsájaként tekintett rá, több filmjében szerepelt, köztük 1960-ban elsőként A kaland című drámában, amelyet Cannes-ban a zsűri díjával jutalmaztak. A rendezőnek később Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag című filmjeiben is sikert aratott.

Monica Vitti pontos születési dátuma bizonytalan: egyes források szerint nem 1931-ben, hanem 1933-ban született (november 3-án). A római Színművészeti Akadémia elvégzése után a világot jelentő deszkákon próbált szerencsét. 1957-ben csatlakozott Michelangelo Antonioni társulatához, a Teatro Nuovo di Milano-hoz, s kisebb filmszerepei után Antonionitól kapta az első komoly mozis lehetőséget A kaland című 1960-as drámában. Forrás: Columbia Pictures

1971-ben ő volt Jancsó Miklós A pacifista című, Olaszországban forgatott filmjének főszereplője, de a közös munka mindkettejük számára csalódásnak bizonyult: a forgatás feszült hangulatban folyt, a film pedig megbukott. 1970-ben Vitti Marcello Mastroiannival játszotta el a Féltékenységi dráma főszerepét Ettore Scola romantikus vígjátékában, majd 1974-ben emlékezetes alakítást nyújtott Luis Bunuel A szabadság fantomja című alkotásában. Pályafutása során olyan kiváló partnerei voltak, mint Giancarlo Giannini, Alain Delon és Vittorio Gassman.

Későbbi férje, Roberto Russo Flirt című filmjében nyújtott alakításáért 1984-ben a Berlinalén díjazták. 1995-ben pedig a velencei filmfesztiválon ismerték el pályafutását Arany Oroszlán-díjjal. A legjelentősebb olasz filmes kitüntetést, az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját hatszor vehette át.

Vitti húsz éve vonult vissza a nyilvánosságtól. Néhány éve megrendült az egészségi állapota, Alzheimer-kórral küzdött. A 90. születésnapja alkalmából tavaly november 3-án az olasz televízió is köszöntötte a dívát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.