Közleményt adott ki a WHO az omikron új, BA.2 nevű variánsáról - Lassan az egész világon jelen van

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
WHO COVID-19 omikron koronavírus BA.1
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus omikron variánsának terjedőben lévő BA.2 változata nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti BA.1 változat - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.

A védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző változataival szemben - jelentette ki Boris Pavlin, a WHO járványügyi szakértője. A BA.2 alvariáns több országban - így Dániában - kezdi felváltani a BA.1 változatot. Dániai adatok alapján - ahol a BA.2 alvariáns elsőként váltotta fel a BA.1-et, úgy tűnik, hogy nincsen különbség a betegség súlyossága között, bár a BA.2 képes világszerte felváltani a BA.1 változatot - tette hozzá Pavlin.

"Más országokat tekintve, ahol a BA.2 most váltja fel a BA.1.-et, nem látunk a vártnál nagyobb zavarokat a kórházi ellátásában" - mondta a szakértő.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A BA.2 alvariáns gyorsabban terjed, mint az előző, és képes jobban megfertőzni a beoltottakat egy dán kutatás szerint, ami több mint 8500 dániai háztartásban vizsgálta a koronavírus-fertőzéseket december és január között.

A BA.2 alvariáns most válik dominánssá a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában - mondta Pavlin. Hozzátette: a vakcina nagyban véd a vírus - így az omikron variáns által okozott súlyos betegség ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.