Több mint 50 gyerek került kórházba a koronavírus súlyos szövődményei miatt Kassán

Forrás: Shutterstock -
oltás kórház koronavírus gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
52 gyereket kellett kórházba szállítani, miután súlyos komplikációk merültek fel náluk a koronavírus betegség után Kassán.

52 koronavíruson átesett gyereket kezeltek eddig a Kassai Egyetemi Gyermekkórházban, miután súlyos multiszisztémás gyulladásos szindróma (PIMS) lépett fel náluk.

A betegség a fertőzés leküzdése után három-négy héttel jelentkezhet, PIMS-re utalhat a vérvizsgálat során kimutatott gyulladás - írja az Egészségkalauz.

A PIMS a legtöbb gyereknél a szívet érintette, és súlyos, életveszélyes állapotban kerültek kórházba. Veronika Vargová, a gyermekklinika vezetője elmondta, hogy olyan esetekben, amikor a szívizom és a szív erei érintettek, kombinált, agresszív immunszupresszív kezelést alkalmaznak a gyerekeknél.

Több mint 50 gyerek került kórházba koronavírus miatt Kassán Forrás: Shutterstock

"Az első beteget 2020 novemberében vettük fel a gyermekklinikára, és a járvány második hullámának végére 35 beteget kezeltünk. 2021 nyara óta további 17 gyerek került be az osztályra ezzel a betegséggel. A multiszisztémás gyulladásos szindrómánál kulcsfontosságú, hogy időben elkezdjük a megfelelő kezelést."

A gyermekkori multiszisztémás gyulladásos szindróma (PIMS) sokszor szívelégtelenségben nyilvánul meg, és összetett kezelésre van szüksége a betegnek. Olyan tünetek is jelezhetik a betegséget, mint például kiütés, láz, hasi fájdalom vagy kötőhártya- és nyálkahártya-gyulladás.

A főorvosnő kiemelte, hogy a védőoltás nagyban segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Hozzátette, hogy átlagosan 14 nap kezelésre volt szüksége a gyerekeknek, és a multiszisztémás gyulladásos szindrómában szenvedő gyerekek kezelésénél elengedhetetlen az immunológus, a kardiológus, a reumatológus és más szakemberek együttműködése.

Egy, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint nem nyugodhatunk meg, ha már átestünk az omikronon: ilyen gyakori az újrafertőződés esélye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.