Nem nyugodhatsz meg, ha már átestél az omikronon: ilyen gyakori az újrafertőződés esélye

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az omikron variáns a tapasztalatok szerint - főleg az oltottak körében - általában nem okoz súlyos megbetegedést. A rossz hír azonban az, hiába estünk már át rajta, újra elkaphatjuk. 

Egy, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a fertőzésen való átesés 90,2 százalékban akadályozta meg az újrafertőződést az alfa variáns esetén, a béta variánsnál 85,7 százalékban volt hatékony, a delta variánsnál pedig 92 százalékban védte ki egy korábbi covid-19 betegség az ismételt fertőzést. Mindez az omikron esetében csak 56 százalék - idézi a Reutest az Egészségkalauz.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányban arról is szó esik, hogy a kórházi kezelést igénylő súlyos betegség vagy a halál ellen erőteljes védelmet nyújtott a korábbi átesés újrafertőződés esetén is.

A koronavírus-mutációk közül most az omikronnal fertőződnek meg a legtöbben világszerte. Bár a lefolyása gyakran enyhébb, mint a korábbi variánsoknak, esetében is fennmaradhatnak post-Covid tünetek. Az orvosok úgy vélik, a legjobb védekezés az omikron ellen is a védőoltás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.