Az Ukrajna területét érintő háborús helyzet következtében a lakosság jelentős hányada készül elhagyni az országot. A Nébih közölte, a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a chippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli társállatok érkezésére.

Hogy minél gördülékenyebb legyen a beléptetés, csupán egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos.

Kóbor kutya az utcán. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

A kérdés azért fontos, mivel Ukrajna a veszettség zoonózis szempontjából "aggályos ország" besorolálst kapott, így nagyon szigorú feltételei vannak a háziállatok utaztatásának. A kivételes helyzet miatt a magyar állategészségügyi hatóság a kedvezőbb, általános eljárásrend alkalmazása mellett döntött.

Hogy Magyarország veszettség mentes státusza továbbra is fennmaradjon, a fentiek szerint beléptetett állatok hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja - írja a Nébih.

Csütörtök este az orosz hadsereg elfogalta a csernobili atomerőművet. Sajtóinformációk szerint a kezelőszemélyzetet túszként tartják fogva.

A magyar emberek ezreit foglalkoztatja a kérdés, hogy mi vár az országra a szomszédban kirobbant háborúban. Február 24-én hajnalban ugyanis Oroszország megtámadta Ukrajnát, rég nem látott méretű katonai konfliktust robbantva ki Európában.