Nébih: az ukránok hozhatják az oltások és chip nélküli társállataikat is

Forrás: 123rf.com -
Oroszország ukrajna háború orosz ukrán háború háziállat Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Ukrajna területét érintő háborús helyzet következtében a lakosság jelentős hányada készül elhagyni az országot. A Nébih közölte, a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a chippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli társállatok érkezésére.

Hogy minél gördülékenyebb legyen a beléptetés, csupán egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos.

Kóbor kutya az utcán. A kép illusztráció Forrás: 123rf.com

A kérdés azért fontos, mivel Ukrajna a veszettség zoonózis szempontjából "aggályos ország" besorolálst kapott, így nagyon szigorú feltételei vannak a háziállatok utaztatásának. A kivételes helyzet miatt a magyar állategészségügyi hatóság a kedvezőbb, általános eljárásrend alkalmazása mellett döntött.

Hogy Magyarország veszettség mentes státusza továbbra is fennmaradjon, a fentiek szerint beléptetett állatok hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja - írja a Nébih.

Csütörtök este az orosz hadsereg elfogalta a csernobili atomerőművet. Sajtóinformációk szerint a kezelőszemélyzetet túszként tartják fogva.

A magyar emberek ezreit foglalkoztatja a kérdés, hogy mi vár az országra a szomszédban kirobbant háborúban. Február 24-én hajnalban ugyanis Oroszország megtámadta Ukrajnát, rég nem látott méretű katonai konfliktust robbantva ki Európában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.