A határra érve szörnyű döntést kell meghozniuk a menekülő családoknak

Fotó: Koncz Márton - Origo -
Oroszország Ukrajna háború Orosz-ukrán háború menekült menekülő családok orosz ukrán háború Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emberek százezrei menekülnek az orosz-ukrán háború miatt. Megindult a vándorlás Ukrajna keleti részéről nyugat felé, és rengetegen lépik át a határt a szomszédos, biztonságos országok irányába. A magyar határon közel 90 ezren jöttek már át múlt csütörtök óta.

A háború kirobbanásakor még szabad volt az átjárás, azonban az ukrán kormány hamar megtiltotta a hadköteles férfiak számára, hogy elhagyják az országot. A döntés értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem léphetik át az ukrán határvonalat, ez pedig szétszakítja a menekülő családokat.

A magyar-ukrán határon a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is végzik a munkát, folyamatosan szállítják a segélycsomagokat és segítik a menekülteket. Az egyik önkéntes számolt be a drámai pillanatokról.

Rengetegen érkeznek a magyar-ukrán határhoz Fotó: Koncz Márton - Origo

A határmenti településen élők nincsenek jó hangulatban, nem mosolyognak, a hangulat is letargikus a beszámolók szerint. A lakosságtól azt kérik, hogy maradjanak otthon. Az emberek azonban felkészültek arra, hogyha mégis menekülniük kell: mindenki összekészített egy hátizsákot, amelybe élelmiszert, váltás ruhát és vizet csomagoltak – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Ha szeretnél segíteni a háború elől menekülő embereken, ide kattintva megnézheted, mit tehetsz a menekültekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.