Idegen nőre bízta gyerekeit egy ukrán apa: így jutottak át a határon

Oroszország Ukrajna Orosz-ukrán háború menekültek orosz ukrán háború határátkelés határ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múlt csütörtökön kitört orosz-ukrán háború miatt emberek ezrei próbálják elhagyni Ukrajnát. A civil lakosság szeretne kimaradni a katonai konfliktusból, ezért a szomszédos, biztonságos országokban keresnek átmeneti menedéket. Magyarországra több mint 60 ezren érkeztek a hétvégéig.

A harcokban sajnos nemcsak katonák, hanem civilek is meghaltak már. Az áldozatok közt van két magyar származású ukrán férfi is, akik a harcmezőn veszítették életüket. A lakosság jelentős része menekül a harcok elől, az országot azonban csak az idősek, a nők és a gyermekek hagyhatják el, mert az ukrán kormány minden hadköteles férfinek megtiltotta a határátlépést.

A döntés miatt családok szakadnak szét, ugyanis, míg az anyák és gyermekeik menekülnek, az apák védik az országot. Szívszorító pillanatoknak volt szemtanúja nemrég az egyik tévétársaság, amikor két vadidegen nő borult egymás nyakába a magyar-ukrán határnál.

Rengetegen próbálják elhagyni Ukrajnát a háború elől menekülve Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az 58 éves Natalija Albejeva a határnál lévő hosszú sorban állva várta, hogy elhagyhassa Ukrajnát, amikor megszólította őt egy idegen férfi. A 38 éves kétségbeesett apuka arra kérte az asszonyt, hogy segítsen átjuttatni két gyermekét a határon. Ő ugyanis az ukrán kormány döntése alapján nem hagyhatja el az országot, az Olaszországból érkező felesége pedig a magyar oldalon várni fogja a gyerekeket.

Natalija megkapta a feleség telefonszámát, a férfi pedig az idegen nőre bízta gyermekeit. A határátlépés után a nő leült egy padra a gyerekekkel és várta, hogy a férfi felesége megérkezzen. A találkozó pillanatait a Reuters kamerája rögzítette. A felvételen látszik, hogy az édesanya először gyerekeit öleli át, majd zokogva az idegen nő nyakába borul – vette észre a hvg.hu.

A megrendítő és megható videót ezen az oldalon nézhetitek meg.

Ha szeretnétek segíteni a háború elől menekülő embereken, ide kattintva megnézhetitek, mit tehettek a menekültekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.