Megszólalt a balatoni kettős tragédia egyik szemtanúja: elmondta mi történt pontosan

Forrás: Shutterstock -
úszás kutatás tragédia fulladás Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy mi is megírtuk, két fiatal holttestét keresi a Balatonban a vízirendészet és a vízimentők: a fiúk Balatonaliga partjaitól 300-350 méterre merültek el szombat este. Harmadik társuk túlélte a borzalmakat.

Nagyvári Márk, a fiatal horgász alig száz méterről, a csónakjából nézte végig a fiatalok haláltusáját.

"Távcsővel rájuk néztem, mindhárman egy szörfdeszkán ültek, közel 400 méterre voltak a parttól. Ekkor vettük észre, hogy beborultak az egyébként sima, fodrozódó vízbe. És láttuk, hogy a srácok között kitört a pánik. A deszka kezdett befelé sodródni tőlük, ők pedig kétségbeesetten kapálóznak. Rémisztő volt látni, azonnal indultunk feléjük. Csak egyikük tudott úszni, próbált segíteni a másik kettőn, akik teljes pánikban, rémülten kapaszkodtak belé. Őt is lenyomták a víz alá. Aztán a harmadik fiatalember kicsit eltávolodott tőlük és teli torokból kiabált segítségért. A másik két fiú feje még néhányszor felbukkant a vízből, azután az egyik, majd a másik is végleg elmerült" - kezdte Márk a Blikknek.

Harmadik társuk a part felé úszott, őt végül egy horgászcsónak mentette ki a vízből.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

"A kiemelt fiú sokkos állapotban volt, sok vizet nyelhetett, többször is hányt a csónak oldala fölött. A parton mentő várta. Mi a helyszínen köröztünk, ott, ahol a két srác elmerült. Bekapcsoltuk a szonárt. És volt egy pillanat, amikor megláttam az egyik fiút. Nagyjából egy három centiméteres alak jelent meg a kijelzőn, jól kivehetően, úgy láttam, a tó legalján, több mint három méter mélyen feküdt a test."

A kiabálást hallva több hajó is odasietett, de már senki sem tudott segíteni. A rendőrök és a vízimentők is néhány perc alatt kiértek a helyszínre, és az éjszakai vihar kezdetéig nem hagyták abba a fiatalok keresését.

A kutatás hétfőn folytatódott, egy kutató-mentőhajó és egy helikopter is megjelent.

"Éppen egy héttel ezelőtt, hétfőn jöttek le a gyerekek. Szabolcs még soha nem járt a Balatonnál, pénteken beszéltünk utoljára, azt mondta, nagyon élvezik a nyaralást. Minden nap fürdenek, semmi gond nem volt. Vasárnap vártuk volna haza, a szomszéd faluban lakó Norbival együtt" – mondta a padon ülve, a fiatal édesapja, Sándor.

"Nem tudtak túlságosan úszni, biztos, hogy maguktól nem mentek volna ilyen messzire a parttól. Az a nyavalyás szörfdeszka lehet az oka mindennek. Életben maradt társuk mondta, hogy a parton hevert, észrevették és azzal mentek be a vízbe. Biztos, hogy a szél sodorta be őket vagy négyszáz méterre" – folytatta.

"Már feladtam a reményt, élve már nem kaphatom vissza. Ám itt várok, ameddig csak kell, amíg meg nem találják" – mondta a férfi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.