Az, hogy mi történik a halál pillanatában a testünkben, többnyire még mindig rejtély, de egy szakértő elárulta, mit tudunk erről.

A halálról egyelőre keveset tudnak a szakértők, de a palliatív ellátásban dolgozó orvosok megosztották tapasztalataikat. Seamus Coyle, a Liverpooli Egyetem tiszteletbeli mukatársa, a palliatív ellátás szakértője elárulta, a haldoklás folyamata nagyjából két héttel azelőtt kezdődik, hogy leállna a szívverés.

Ez történik velünk, ha meghalunk - Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

"A palliatív ellátás szakértőjeként úgy gondolom, hogy van egy folyamat, amely két héttel azelőtt kezdődik, hogy meghalunk. Ezalatt az idő alatt az emberek általában gyengébbek lesznek. Nehezen járnak, és álmosabbakká válnak – egyre rövidebb ideig tudnak ébren maradni.
Az élet utolsó napjaihoz közeledve már nehezen vagy egyáltalán nem tudnak enni vagy inni az emberek. Innentől kezdve felgyorsul a haldoklás folyamata és már csak két-három napja van hátra az illetőnek" - idézte a Bors a szakértőt. Egyénenként azonban eltérő, hogy mennyi ideig tart a haldoklás folyamata. Az pedig nagyrészt ismeretlen, hogy a halál pillanatában mi történik a szervezetünkben.

"A halál tényleges pillanatát nehéz megfejteni. Egy még publikálatlan tanulmány azonban azt sugallja, ahogy az emberek közelednek a halálhoz, úgy növekszik a stresszt okozó vegyi anyagok mennyisége a szervezetben. A rákos betegeknél, és talán másoknál is, a gyulladásos markerek megemelkednek. Ezek azok, amelyek megnövekednek, amikor a szervezet fertőzéssel küzd. Általában úgy tűnik, hogy az emberek fájdalma csökken a haldoklás során. Nem tudjuk, hogy ez miért van – ez az endorfinokkal hozható összefüggésbe. Ezzel kapcsolatban még nem készültek ismételt kutatások" - mondta még a szakértő. Korábban pedig azt próbálták megfejteni, mi történik velünk a halál után.