Súlyos a helyzet: vízkorlátozást rendeltek el Pest megyében a rekkenő hőség ideje alatt

Forrás: MTI/Rosta Tibor -
vízkorlátozás vízhiány Pest megye
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen; a vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. Solymáron és Pomázon elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el.

A társaság a honlapján azt írta, hogy minden eszközüket maximális kapacitással működtetik a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. Ennek ellenére nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár és Csobánka településen.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A DMRV emiatt azt kéri a fogyasztóktól, hogy törekedjenek az ivóvíz "ésszerű felhasználására", korlátozzák a más irányú felhasználást, például medencetöltést, annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson. "Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!" - olvasható a honlapjukon.

Az önkormányzatokat arra kérik, hogy szüneteltessék a közterületi (tűzcsapokról történő) locsolást.
Lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást ígérnek az érintett területen.

Pomázon szerdától visszavonásig elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. A település honlapján megjelent közlemény szerint ennek értelmében a közszolgáltatást használó vízfogyasztók kötelesek a takarékoskodni az ivóvízzel, továbbá tilos a kertek tömlős locsolása 6 és 23 óra között, a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése, gépjárművek tömlős mosása, valamint úszómedencék töltése.

Solymáron szintén elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el szerdától péntek éjfélig - olvasható a település weboldalán. Ez az autómosás és a medencefeltöltés mellőzését és a locsolás korlátozását jelenti. Jelenleg öt lajtos kocsit működtet a DMRV, Kerekhegyen és a Hutweide településrészen.
A solymáriak lakcímkártya felmutatásával díjmentesen zuhanyozhatnak a Gyarmati Dezső Uszodában hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között, illetve 16 órától 20 óráig, valamint hétvégén 8-tól 20 óráig - tudatta a II. kerületi önkormányzat.

Pilisborosjenőn - a község honlapján olvasható közlemény szerint - az önkormányzat nem locsolja a köztereket és az utakat sem hűsíti. Emellett a lakosságot takarékos vízfogyasztásra kérték.
Pilisvörösváron, ha folytatódik a kánikula, a közterületi növényeket a horgásztó vizével locsolják majd - áll a város honlapján megjelent tájékoztatóban. A vízellátás akadályozása esetére kilátásba helyezték az elsőfokú vízkorlátozás elrendelését. Emellett arra kérték a lakosokat, hogy teljesítsék a DMRV víztakarékosságra vonatkozó kéréseit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.