Durva napkitörés várható: megzavarhatja az elektromos hálózatokat a Földön

Forrás: Spaceweather.com -
NASA elektromos hálózat napkitörés műhold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NASA előrejelzései alapján július 19-én, azaz a mai nap egy úgynevezett koronakidobódás részecskefelhője fogja eltalálni a Földet.

Az előzetes számítások szerint a Földet július 19-én, kedden elérő koronakidobódás anyagfelhője geomágneses vihart fog okozni, ami hatással lehet a műholdak, illetve a telekommunikációs eszközök működésére is. A csillagászok július 15-én észlelték azt az instabil filamentet, vagyis mágneses erőterű töltött részecskékből álló szálat, ami kivált a Napból, és elhagyta központi csillagunk forró plazmából álló légkörét - szúrta ki az Origo.

A július 15-én történt koronakidobódás hosszan elnyúló anyagfelhője pont a Föld irányába tart, és a számítások szerint július 19-én, illetve július 20-án éri el a Földet, ami mágneses zavarokat okozhat a földi atmoszférában.

Brutális napkitörés jön: Megadhatják magukat a műholdak és az elektromos hálózatok Forrás: Spaceweather.com

A mágneses vihar miatt a Föld északi féltekéjének számos pontján számíthatunk sarki fényjelenségekre, elsősorban a magasabb szélességi körök mentén, de nem kizárható, hogy a közép-európai régióban is láthatóvá válik a „Aurora borealis".

Ez ugyan nem a legerősebb kategóriájú kitörés, de arra már alkalmas, hogy megzavarja a műholdak működését, sőt, a kis, úgynevezett pocket műholdakat teljesen tönkre is teheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.