Az biztos, hogy az életünk a halálunkkal ér véget, de mi történik azután, hogy leállt a szívünk? Ez a folyamat megy végbe a testünkben. 

Az, hogy a halál eljön, biztos. Sokakat foglalkoztat, hogy mi történik a testünkkel, miután bekövetkezett az elkerülhetetlen. Ez történik a testünkkel.

Néhány másodperccel a halál beállta után az agyműködés kileng, majd leáll, ezt követi a vérkeringés leállása, a test kifehéredik, majd kihűl. Egy órával a halál beállta után a test hőmérséklete két fokkal, majd óránként egy-egy fokkal hűl.

Ez történik a halál utánForrás: Shutterstock

Az izmok elernyedésének köszönhetően a bőr megereszkedik, amitől kitüremkedővé, hangsúlyosabbá válik például az állkapocs- és a csípőcsont. Az izmok ellazulása ugyanakkor a záróizmokra is hatással van, emiatt gyakori a vizelet- és székletürítés.

A halál utáni negyedik percben megkezdődik a sejtszintű bomlás: a sejtek az enzimjeikkel saját magukat kezdik el felbontani.

A halál utáni harmadik óra környékén a test sejtjeiben bekövetkező kémiai változások miatt az összes izom megmerevedik – elsőként a szemhéjakban, az állkapocsban, valamint a nyakban. A hullamerevség a következő órákban végighalad az egész testen, fentről lefelé.

A teljes izommerevség 12 óra alatt következik be. Ezen a ponton a végtagokat nehéz megmozdítani, áthelyezni, a térd és a könyök kissé behajlik, az ujjak és a lábujjak szokatlanul görbének, görcsösnek tűnhetnek.