Hatalmas veszélyben van Európa vízellátása

Forrás: Pfüderi/Pixabay -
veszély vízellátás Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudósok szerint Svájc gleccserei kevesebb mint száz év alatt térfogatuk több mint felét elvesztették, ráadásul az idei hosszú, forró nyár felgyorsította az olvadást. Európa víztornyainak is hívják a gleccsereket, mert télen megtartják a havat, nyáron pedig fokozatosan kieresztik, vízzel ellátva Európa folyóit és terméseit, de még az atomerőművek hűtéséhez is a gleccserekből eredő vizet hasznosítják.

Svájcban, 3 ezer méteres tengerszint feletti magasságban, ahol a Glacier 3000 nevű drótkötélpálya-társaság működik, már hatalmas területeket borít csupasz szikla. Két gleccser, a Tsanfleuron és a Scex Rouge szétváltak, és évezredek óta nem látott területet hoztak felszínre.

A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet és a Svájci Szövetségi Tájhivatal közös tanulmánya a tudósok többéves megfigyeléseinek eredményét mutatja, mivel évek óta figyelik az olvadás folyamatát, és összehasonlították a gleccserek 1930-as évekbeli topográfiai képeit az elmúlt 10 év képeivel.

Hatalmas veszélyben van Európa vízellátása Forrás: Pfüderi/Pixabay

A Berni Egyetem glaciológusa, Mauro Fischer jégmérő rudakkal méri minden év tavaszától a jég vastagságát, amivel nyáron és ősszel szokta ellenőrizni a gleccsereket. Idén júliusban az a megdöbbentő látvány fogadta, hogy a jégmérő rudak körül teljesen elolvadt a jég, így a rudak a földön hevertek - írja a BBC.

Az eredmények csak alátámasztják az elméletet, miszerint Európa gleccserei azért is zsugorodnak, mert a globális felmelegedés hatására olvadnak a jégsapkák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.