Fontos határidőre emlékeztet a NAV - százezrek múlhatnak rajta

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 SOMKID THONGDEE/Shutterstock. No use without permission./Somkid Thongdee -
kedvezmény NAV rokkantság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyjából egy hetük van azoknak, akik érvényesíteni szeretnék személyi kedvezményre való jogosultságukat. Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik az erre vonatkozó igazolást kiállítják, 2023. január 31-ig kell adatot szolgáltatniuk a NAV-nak.

Személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett rendellenességben szenved, és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Az utóbbi esetben a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, az illetékes kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 SOMKID THONGDEE/Shutterstock. No use without permission./Somkid Thongdee

Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei:

  • a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele,
  • az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,
  • a fogyatékos állapot kezdő időpontja,
  • a súlyos fogyatékosság jellege (ideiglenes vagy végleges),
  • ideiglenes igazolásnál annak hatálya,
  • az igazolás kiállításának dátuma,
  • az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.

A kedvezmény mértéke

A NAV tájékoztatása szerint idén a súlyosan fogyatékos magánszemély által érvényesíthető személyi kedvezmény havi összege a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve.

2023-ban a személyi kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 77 300 forint, ami 11 595 forint adómegtakarítást jelent. Teljes évre fennálló jogosultság esetén 927 600 forint, ami összesen 139 140 forint adómegtakarítást jelent

– írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.