Varázslatos égi jelenséget kaptak lencsevégre

holdhaló égbolt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyönyörű holdhaló jelenséget lehetett látni vasárnap este az ország fátyolfelhős részein. Az égi csodát többen lencsevégre is kapták. 

A jelenséget a cirrostratus felhők jégkristályainak köszönhetően tud ugyanis létrejönni és gyakran a melegfrontok előhírnöke, írja az Időkép.

A haló (magyarul napudvar, holdudvar) Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenség. Több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt haló típusáért. A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át. Bővebben a halójelenségről itt olvashatsz.

Egy korábbi felvételen meg is nézheted, miként fest a holdhaló:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.