egyszer használatos műanyag Sri Lanka betiltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Srí Lankán júniustól betiltják az egyszer használatos, le nem bomló műanyag termékeket, részben azért, mert több szarvas és elefánt pusztulását okozták - közölte Bandula Gunawardana kormányszóvivő kedden.

Nyár elejétől olyan termékek kerülnek le a szigetország polcairól, mint az eldobható evőeszközök, tányérok, poharak és szívószálak.

A szóvivő - aki egyúttal a médiáért felelős miniszteri posztot is betölti - beszámolt arról, hogy a döntés alapját egy másfél éve kezdődött szakértői kutatás képezte, amely a műanyaghulladék környezetre és élővilágra gyakorolt hatását vizsgálta. Ennek eredménye rámutatott, hogy

az egyszer használatos műanyagok környezetszennyező hatása az elefánt- és szarvaspopulációra is káros hatással van: sok vadon élő állat ugyanis a szeméttelepeken keresett táplálékot, a boncolások pedig több egyed szervezetében is műanyagot fedeztek fel.

Júniustól végleg betiltják az egyszer használatos műanyagokat Srí Lankán Forrás: Shutterstock

A kutatás ennek egyik okaként az erdőirtást nevezte meg, melyek következtében a vadon élő állatok élettere egyre szűkül, emiatt az emberek lakta területek közelében keresnek táplálékot: ez folyamatos konfliktusokhoz vezet a lakosság és az állatok között, ami évente mintegy 50 ember halálát okozza.
Az elefántot szent állatként tisztelik Srí Lankán, így a fajt számos törvény védi. 2021-ben megtiltották az eldobható műanyagok behozatalát, hasonló okokból: ekkor az ország északkeleti részében pusztult el több állat is a szervezetükbe került műanyag miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.