Ekkor tervezik az első kereskedelmi holdszonda leszállását a Holdra

Forrás: Shutterstock -
magánvállalkozás holdszonda Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 25-re tervezik egy japán űrkutatási startup űrszondájának holdraszállását. Az Ispace Inc. ezzel az első magánvállalkozás lehet, amely eljut a Holdra.

Az Ispace Inc. saját fejlesztésű leszállóegysége, a Hakuto-R holdraszálló űrszonda egyben az első japán űrjármű lesz, amely eljut a Holdra, mivel tavaly a Japán Űrkutatási Hivatalnak (JAXA) nem sikerült Holdat érnie Omotenasi űrszondájával.

Az Ispace a tokiói irányítóközpontból manőverezve irányítja az űrhajó leszállását a Hold felszínére. A tervek szerint a szonda az Atlas-kráterbe érkezik április 25-én, de a körülmények alakulásától függően a helyszín és az időpont is változhat még, április 26-ra, május 1-re és május 3-ra is kitűztek egy leszállási dátumot.

Hakamada Takesi, a vállalat alapító vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta, hogy a Hakuto-R leszállásával új korszak kezdődik a Holdra irányuló kereskedelmi célú küldetésekben.

Ekkor tervezik az első kereskedelmi holdszonda leszállását a Holdra Forrás: Shutterstock

A japán leszállóegység a SpaceX Falcon 9 rakétával tavaly decemberben indult el a floridai Cape Canaveral űrállomásról.

A 121 napja fellőtt űrszonda hosszabb, energiatakarékos útvonalon jutott el a Holdhoz, januárban már csaknem 1,4 millió kilométerre járt a Földtől, és márciusban lépett holdkörüli pályára.

A 2,3 méter magas és 2,6 méter széles Hakuto-R mintegy 30 kilogramm rakomány szállít, többek között az Egyesült Arab Emírségek kis roverét, és a JAXA egy kis átalakítható robotját is magával vitte. A leszállóegységet két nagyfelbontású kamerával, mikroszkópkamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

2023 a kínai naptár szerint a nyúl éve, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él.

Mindeddig csak állami űrkutatási ügynökségek misszió jutottak el a Holdra. Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.