Hamis euróval fizetett a bitcoinért egy szerb férfi Budapesten

Forrás: Magyarország Ügyészsége -
euró Bitcoin hamis pénz vádemelés
A Fővárosi Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 52 éves szerb férfi ellen, aki társával együtt egy Budapesten lebonyolított bitcoinügylet során nagy összegű hamis eurót hozott forgalomba.

A vádirat szerint a vádlott a társával, valamint egy harmadik, jelenleg ismeretlen bűntársukkal 2020 februárjában elhatározta, hogy az általuk nagy mennyiségben, 100 eurós címletekben megszerzett hamis bankjegyekért bitcoint vásárolnak - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy harmadik bűntársuk álnevet használva, izraeli üzletemberként bemutatkozva, kriptovaluta-kereskedelemben érintett, Budapesten élő vietnámiakkal vette fel a kapcsolatot, és megegyezett velük, hogy 520 000 euróért cserébe 50 bitcoint vásárol tőlük, valamint azt is közölte, hogy a képviseletében már két társa fog eljárni.

Az ugyancsak álnevet használó vádlott és társa 2020. február 20-án és 21-én különböző budapesti szállodákban találkozott a vietnámi bitcoin-értékesítőkkel, majd az ügyletet végül ez utóbbi napon, az egyik szálloda tárgyalótermében bonyolították le.

Hamis euróval fizetett a bitcoinért egy szerb férfi Budapesten Forrás: Magyarország Ügyészsége

A találkozóra a vietnámiak a hamis bankjegyek szűrésére is alkalmas pénzszámológépet is magukkal vittek, amivel át is számolták a nekik átadott 520 000 eurót. Ezt követően azonban a vádlott és társa a kötegelt pénz táskákba helyezésekor a másik fél figyelmetlenségét kihasználva, az előre bemutatott valódi pénzt - pár valódi bankjegy kivételével - hamisra cserélte.

A pénz átadását követően az ügylet során eljáró vietnámiak intézkedtek az 50 bitcoin átutalása felől, majd miután ez teljesült, a felek távoztak a helyszínről.

A vádlott és társa az ügylet során, a hamis pénz átadásával 4613 darab, 100 euró címletű hamis pénzt hozott forgalomba, több mint 155 millió forintnak megfelelő névleges összértékben.

Az elkövetők által forgalomba hozott bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő külföldi férfit különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolja, vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő határozott idejű kiutasítást indítványoz a vádiratban.
Társával szemben külön büntetőeljárás folyik - áll az ügyészségi közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.