Viszlát, nyomtatott blokk, jön a digitális nyugta - újítást vezet be a NAV a boltokban

Fotó: Marton Szilvia - Origo -
pénztárgépcsere környezetvédelem nyugta digitális fejlesztés NAV
Amióta csak az eszünket tudjuk, a boltban a fizetés után egy nyomtatott papírcetlit kapunk, melyet gyorsan be is dobunk az első kukába. Ha a garancia miatt mégis megtartjuk, pár hét alatt olyan állapotba kerül a blokkunk, hogy semmire nem jutunk vele. De ennek lassan vége. 

A papír nyugta leváltása régóta napirenden van a NAV-nál, és úgy tűnik, 2024-ben végre meg is történik. Az adóhatóság teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy bevezessen egy olyan, mindenki számára kötelező digitális megoldást, amely megtartja a papíros nyugta előnyeit is. A tervek nem csak azért érdekesek, mert csökkentik a hulladékot, hanem azért is, mert a jelek szerint számos új piaci lehetőséget is megnyitnak.

Illusztráció Fotó: Marton Szilvia - Origo

Mizsányi Attila, a NAV Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztályának vezetője szakmai konferencián mutatta be a projektet.

A főosztályvezető elmondta, hogy az e-nyugta bevezetése 2024 júliusában indul, a teljes átállásra pedig onnantól kezdve négy évet szánnak. A papírmentes nyugta informatikai hátterét úgy dolgozták ki, hogy a vásárlónak sehova ne kelljen külön regisztrálnia. Mindössze egy okostelefonra és az arra letöltött applikációra elsz szüksége - írja a G7.

A folyamatokat úgy titkosítják, hogy a három fél, a NAV, a kereskedő és a vevő csak az őt érintő adatokhoz fér majd hozzá, tehát a NAV sem fogja látni, hogy ki a vásárló (hiszen nem kell semmilyen módon regisztrálnia a használónak), a kereskedő azonban igen, ha a vásárló ebbe beleegyezik.

A kereskedő összekötheti a nyugtaadást a saját szolgáltatásaival (például törzsvásárlói kártya, vagy akár fizetési felület), de a NAV ezek adatait szintén nem látja majd. A nyugtát pedig csak a vásárló tudja majd letölteni a saját azonosítójával.

A leírásból az is következik, hogy az e-nyugta kiállításához másfajta pénztárgépekre lesz szükség, így az összes pénztárgépet le kell cserélni, vagy képessé kell tenni az e-nyugta kiállítására, amire négy éves határidőt adnak, azaz várhatóan 2028 közepéig kell végrehajtani.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.