Kiderült, hogy melyik a világ leggazdagabb országa

Forrás: AFP/- -
élmezőny Kína leggazdagabb ország Egyesült Államok
2021-ben változás történt a csúcson: az Egyesült Államokat megfosztották a világ leggazdagabb országa címétől (nettó vagyon alapján), Kína pedig a világ leggazdagabb nemzete lett. Két év elteltével is ez a helyzet? 

Kína értéke a 2000-es 7 billió dollárról 2020-ra 120 billió dollárra emelkedett. Ugyanebben az időben az Egyesült Államok értéke csaknem 90 billió dollárra kúszott fel, ezzel elmaradva az első helytől.

Kína versenyfutása a ranglista élmezőnyében hozzájárult a globális vagyon növekedésének csaknem harmadához, amely 156 billió dollárról 514 billió dollárra nőtt ugyanebben az időkeretben.


Kiderült, hogy melyik a világ leggazdagabb országa Forrás: AFP/-

Úgy gondolják, hogy Kína gazdasági felemelkedése felgyorsult, miután tagja lett a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO), amely a nemzetek közötti kereskedelmet szabályozó kormányközi szervezet. Az országok profitálhatnak az ilyen tagságból, mivel a WTO segíti a nemzeteket a nemzetközi kereskedelem szabályainak kialakításában és azok betartatásában a fejlődő piacokon. Kína hatalmas általános vagyona ellenére nem az egész ország osztozik rajta, mivel a becslések szerint a vagyon több mint kétharmada a leggazdagabb háztartások mindössze 10 százalékában található. Ugyanez az arány az Egyesült Államokban is megfigyelhető.

Két év elteltével azonban a helyzet megváltozott. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok visszakapta vezető pozícióját, és tavaly nettó vagyon alapján a világ leggazdagabb nemzete volt 145,8 billió dolláros nettó vagyonnal.

Azonban más a felállás, ha az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) alapján ítéljük meg: itt Luxemburg a győztes 127 673 dolláros összeggel, majd Írország, Norvégia és Svájc következik - írja a Global Citizen Solutions.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.