Fertőző és halálos viktoriánus betegséget észleltek

Forrás: Shutterstock -
torokgyík diftéria viktoriánus betegség gyulladás
A szakértők aggodalmukat fejezték ki, miután Angliában észleltek egy fertőző és halálos viktoriánus betegséget.

Egy rendkívül fertőző és halálos betegség esetét erősítették meg egy brit iskolában. Az angol egészségügyi tisztviselők óvatosságra intik a szülőket, miután a lutoni Wigmore Általános Iskolában egy személynél pozitív lett a diftériára vonatkozó teszt.

A diftéria a modern kor oltásai miatt már visszaszorult - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A diftéria jellemzően köhögés és tüsszentés, vagy fertőzött személlyel való szoros érintkezés útján terjed. De el lehet kapni úgy is, hogy egy fertőzött személlyel osztunk tárgyakon, például poharakon, evőeszközökön, ruhákon vagy ágyneműn - írja az Express.

Mi a diftéria?

A diftéria vagy difteritisz, magyarul torokgyík egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség. Megfertőződés esetén a mandulában és a gégében okoz gyulladást, ennek következtében a felső légutakban egy kékesfehér hártya jelenik meg, amely pikkelyes gyíkbőrre emlékeztet - innen a betegség másik neve. Ha a hártyát a beteg képtelen felköhögni, a légutakat elzárva halált okozhat. Régebben gyakori halálok volt a gyermekek között - írja a Wikipedia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.