Nyaraljunk tudatosan!

Forrás: Stockphoto -
PR cikk ártalomcsökkentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a Nap ragyog és melegszik az idő, sokkal jobb a kedvünk és legszívesebben magunk mögött hagynánk az irodát (vagy a home office-t) és már csak az jár a fejünkben, hogy hová menjünk nyaralni. Ez egy nehéz és átgondolt döntés, ami előtt érdemes alaposan körüljárni a lehetőségeket. Az úti célok kiválasztása során azonban fontos szem előtt tartani azt is, hogy hogyan tudjuk magunkat és szeretteinket megóvni a pihenés alatt is az ártalmaktól.
Forrás: Stockphoto

Ez kezdődhet a nyaralóhely kiválasztásnál: a környezet védelmének érdekében válasszunk olyan helyet, ami közel van, és olyan járművel utazzunk, ami kevésbé káros a környezetünkre. Ha megvan a tökéletes úti cél, akkor előzetesen ismerkedjünk meg a helyi szokásokkal, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket. Keleti országokban érdemes figyelni például az öltözködésre, több helyen megkövetelik a zártabb ruhákat, főleg a hölgyek esetében. Ha például autóval megyünk, akkor a közlekedési szokásokat is javasolt feltérképezni még indulás előtt. Néhány országban először dudálnak és csak azután fékeznek, de mások az irányjelző használat vagy az autópályán haladás helyi szokásai is. A dohányzásra vonatkozó szabályozások szintén eltérők lehetnek az egyes országokban. Ez a téma sok embert érint: nemzetközi kutatások szerint a Földön 1,1 milliárd ember dohányzik, hazánkban pedig több mint 2 millióan. A fenti számok miatt az egyes országok eltérő módszerekkel igyekeznek segíteni a dohányzás ártalmainak visszaszorítását, és előfordulhat, hogy ami az egyik helyen megengedett, az egy másik országban tiltott, vagy fordítva. A legjobb az, ha ezekkel a dohányzásra vonatkozó különböző előírásokkal nem kell foglalkoznunk, mert nem dohányzunk, azaz rá sem szokunk, vagy ha már megtörtént, akkor minél előbb leszokunk. Amennyiben mégsem sikerül leszokni, akkor tájékozódjunk a kevésbé ártalmas lehetőségekről, és nyaralás esetén az alternatívákra vonatkozó országonként esetlegesen eltérő szabályokról.

A nyaralásnak szinte elengedhetetlen velejárója a napozás. A nap káros sugarai ellen a megfelelően kiválasztott naptej nyújthat kellő védelmet. Van 15-, 20-, sőt, 55 faktoros naptej is, mégsem elég pusztán ezekre a számokra hagyatkozni. Egyes termékek csak az UVB sugarak ellen védenek, tehát ha ilyen krémet kenünk a bőrünkre, akkor legfeljebb a leégéstől óvhatjuk magunkat, de a káros UVA sugarak ellen védtelenek maradunk, pedig pont ez utóbbi felelős a bőrben esetlegesen kialakuló betegségekért, daganatokért. Vagyis nem mindegy, hogy mi ellen és miként védekezünk, amikor napozunk, mint ahogy a dohányzás esetében is a különböző káros hatásoknak más-más oka van. A legtöbben a nikotint – ami valóban erős függőséget okozó anyag – tartják a betegségek kialakulásáért leginkább felelős anyagnak, pedig a tudomány mai állása szerint elsődlegesen nem a cigarettában található nikotin, hanem az égés, és az égés során keletkező füst az, ami a dohányzással kapcsolatos megbetegedések fő okozója. Az égés során keletkező füstben lévő közel 7 ezer vegyi anyag van, amelyből 93-ról állapította meg az FDA (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer– és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Extrém magas UV sugárzás esetén a legjobb, ha kerüljük a napot. Bár nem kell barlangba vagy pincébe költözni, de érdemes árnyékban maradni, vagy eltakarni magunkat. Ha naptól úgy tudjuk legjobban megvédeni bőrünket, hogy nem megyünk napra, akkor a dohányzás káros hatásait úgy tudjuk legjobban elkerülni, ha egyáltalán nem dohányzunk. Könnyű belátni, hogy az ártalomcsökkentés legjobb módja, ha az emberek egyáltalán rá sem szoknak a dohányzásra, dohányzás esetén pedig igyekezni kell minél hamarabb leszokni róla, ugyanis a leszokással egyértelműen csökken a megbetegedések valószínűsége. Ezért, ha már valaki dohányzik, azzal tud a legtöbbet tenni a saját és mások egészségéért, ha minél hamarabb felhagy káros szokásával. Mivel a leszokás nem könnyű, így minden eszközzel támogatni kell, aki elhatározta magát, hiszen már a leszokást követő első napoktól kezdve csökken a potenciális betegségek kialakulásának kockázata.

Forrás: Stockphoto

Előfordulhat, hogy nem tudunk a Nap elől elbújni, vagy egy kicsit élvezni szeretnénk a napfényt a nyaralás alatt. Ilyenkor alapos tájékozódás után, megfelelő fényvédő krémmel védekezhetünk az ártalmas UV-sugarak ellen. Bizonyos szempontból hasonló a helyzet a dohányzás esetében is: ha valamilyen oknál fogva mégsem szokunk le, akkor számos, a cigarettázásnál kevésbé káros alternatíva közül választhatunk. A technika fejlődésének köszönhetően ugyanis ma már többféle, égés nélkül működő, füstmentes technológia áll retechnológia, a nikotintartalmú folyadék elektromos hevítésén alapuló e-cigi, vagy a dohány-hevítéses technológia. Mindhárom technológiában közös, hogy használatuk során nincs égés, ezért füst sem keletkezik, de az adott technológiától függően dohány- illetve nikotinpára szabadul fel.ndelkezésre, hogy a dohányzás okozta ártalmakat csökkentsük. Ilyen például a nikotinsóval működő technológia, a nikotintartalmú folyadék elektromos hevítésén alapuló e-cigi, vagy a dohány-hevítéses technológia. Mindhárom technológiában közös, hogy használatuk során nincs égés, ezért füst sem keletkezik, de az adott technológiától függően dohány- illetve nikotinpára szabadul fel.

A napozás során történő leégés rövid távú hatása ismert, azonban hosszú távú hatásai, mint a bőr korai megöregedése, vagy a bőrrák kevésbé él a köztudatban, ezek kialakulása ugyanis nem napokban, hetekben, hanem években mérhető. Ahogyan a füstmentes technológiák hosszú távú hatásai sem ismertek egyelőre, de rövid távon már vannak tudományos kutatások, melyekből megállapítható, hogy ezen technológiák használata során kevesebb káros anyag képződik és jut a használó szervezetébe, mint a cigarettázás esetén.

Ahogy a naptej esetében se mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre és az tényleg megvéd-e mind az UVB, mind pedig az UVA sugárzás káros hatásaitól, úgy a füstmentes technológiák esetén is fontos, hogy megbízható forrásból válasszunk és tájékozódjunk, mert a technológiákon belül is óriási különbségek vannak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a technológiák nem leszoktató eszközök, hanem a cigarettánál kevésbé káros alternatívák azon felnőtt dohányosok számra, akik minden figyelmeztetés ellenére sem hagynak fel a dohányzással. A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotin tartalmú termékeket, illetve ha mihamarabb felhagyunk ezzel a szokással.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.